Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Sob, 1.7.2023 13:53
Bo Egipt po slabem štartnem nizu uspel pritegniti množice dopustnikov?

Egipt je država, zanimiva za trume turistov, saj se prav gotovo ponaša z bogato zgodovino. Njeno glavno mesto je Kairo, glavnina prebivalcev ‒ to je več kot 100 milijonov ‒ pa je nanizana na območju okrog reke Nil. Je ena najbolj poseljenih afriških držav, ki jo v večjem delu prekriva puščava Sahara.

Praktično edino področje, ki je primerno za poljedelstvo, je razprostrto v bližini Nila. Več kot polovica prebivalstva je nastanjena v Kairu, Aleksandriji in ob delti Nila.

Zgodovina privablja množice turistov

Egipt je pravi prvak v razvoju turizma, industrije in poljedelstva, slovi pa po hitrem gospodarskem razvoju. Nadvse bogata zgodovina še danes privablja množice, ki si želijo ogledati svetovno znane spomenike, kot so piramide v Gizi in svinga, ter Dolino kraljev, področje, kjer so grobnice faraonov in pomembnih plemičev. 

Je sreča Egiptu obrnila hrbet?

V tem trenutku se Egipt nahaja pred težkimi izzivi, saj jim grozi, da bi jim priložnosti za hitri zaslužek spolzele med prsti, v zadnji reportaži ugotavlja Katja Sajovic, novinarka spletnega portala MMC RTV Slovenija.

Njegova paradna konja so piramide in morje, predvsem pa priljubljena letovišča ob Rdečem morju, ki z barvitim vodnim življenjem privabljajo turiste, sploh ljubitelje all inclusive različic.

Ti lahko v dopustniških dneh vdihnejo vonj »naštimanega«, množičnega turizma … Marsikdo tak dopust na veliko zavrača, drugi se veseli tedna tovrstnih »dogodivščin«, ki pa so za mnoge vendarle varna variacija, kjer je »poskrbljeno za vse«.

V Egiptu še zmeraj stavijo na zgodovinske adute, a tudi okrog tega se nad državo zgrinja nemalo obtožb, sploh kar se tiče goljufanja turistov, ki morajo svoj dopust nemalokrat preplačati.  

Toda … v tistih vodah živi tudi več kot 40 vrst morskih psov, v ne tako davnem obdobju pa je bil za obisk Egipta usoden, nazadnje v prvi polovici junija, ko je morski pes napadel 23-letnega Rusa ter ga pred očmi zgroženih kopalcev napadel in požrl. 

Vodnega napadalca so sicer ujeli, ga balzamirali, naslednji korak pa je, da mumijo morskega psa razstavijo na Pomorskem institutu Rdečega morja. Še en korak več za spodbujanje turizma?

To ni niti približno osamljen primer; v Hurgadi so zabeležili še več smrtonosnih napadov, in to predvsem v letih 2010, 2015, 2018 in 2022. 

V istem tednu so trije britanski turisti izgubili življenje v požaru na turistični ladji, ob vsem tem pa se mediji z vsega sveta sprašujejo: se je varno na dopust nameniti v Egipt?

Vse prej kot bleščeča podoba 

Ob vseh nevarnostih in predvsem tragičnih poročilih iz nedavnega obdobja pa klesti kakovost celostnega izgleda tudi precej borna podoba prej dobičkonosnega Egipčanskega muzeja, ki je zagotovo videl boljše čase. Krasijo ga umazana okna, odpadli omet, zaprašene in neurejene sobane ter dotrajano »pohištvo«.

Ob vsem tem je sicer obljubljan nov muzej, konstrukcija v vrednosti ene milijarde dolarjev, ki se razprostira na 81.000 kvadratnih metrih ob piramidah v Gizi, a se odprtje odmika že leta. Graditi so ga pričeli leta 2012, do sedaj pa se je v vrsti nanizalo že lepo število izgovorov. 

Severnoafriški državi prav gotovo ne laska niti promet, kajti skorajda »brezpravil-ni« kaos gotovo ni turistična atrakcija, ki bi pritegnila množice ‒ čeprav je zagotovo vsaj pristna. 

Načrte prekrižala pandemija, a že pričeli z gradnjo novih temeljev

Čeprav v zadnjih letih beležijo nenehno rast, ki lahko egipčansko blagajno v pičlem letu obogati za več kot deset milijard, je tudi njih zadelo leto 2020, ki se je »okitilo« s titulo leta, v katerem je zabeležen 70-odstotni upad prihodkov iz smeri turizma.

V letošnjem letu se njihov turizem sicer ponovno postavlja na noge; z januarjem so oblasti uvedle tudi turistične vizume ob prihodu, pričele so z modernizacijo letališč, da pa bi razbremenili prometno »špico«, so pričeli tudi s t. i. dubaizacijo Kaira ‒ katere prvi točki sta blišč in bogastvo ‒ ki pa v javnosti ni deležna posebnega odobravanja; ljudstvo meni, da tovrstna »politika« ni dosegljiva za žep povprečnega državljana. 

Po Dubaju se zgledujejo tudi na področju gastronomije; za spodbujanje dviga nivoja na področju visoke kuhinje so že zabeležili del uspeha, ko so pripravili prvi mednarodni Kairski teden hrane, na katerem so na enem mestu združili pomembna kuharska imena.

Zagotovo »brlimo« v času, ko svet postaja vse manjši in vlada veliko rivalstvo med državami, vsaj kar se tiče turistične ponudbe, v ušesih pa doni večno vprašanje: Kdo je boljši? 

Načrti so marsikje zagotovo zastavljeni visoko, kaj bodo prinesli, pa se bo šele izkazalo.

Starejše novice