Novi Sad (foto: Aleksandar Milutinović)
oglasniprispevek1
Čet, 14.9.2023 10:20
Ste vedeli, da je manj kot pet ur vožnje iz Ljubljane oddaljeno mesto, ki je pred 275 leti od cesarice Marije Terezije pridobilo status svobodnega mesta?

V več kot dveh stoletjih in pol so pomembne osebnosti, kot so Jovan Jovanović Zmaj, Mika Antić, Mileva Marić Einstein in Albert Einstein, del svojega življenja preživele in ustvarjale v tem mestu v Vojvodini.

Zahvaljujoč svoji dolgoletni tradiciji, kulturnim ustanovam, od katerih vsaka skriva svojo specifično zgodbo, pa tudi dogodkov, ki pritegnejo pozornost številnih obiskovalcev, je bil Novi Sad v preteklih nekaj letih nosilec dveh velikih nazivov - Evropske prestolnice mladih 2019 in Evropske prestolnice kulture 2022.

V nadaljevanju boste izvedeli, kaj morate vedeti o Novem Sadu, preden se odpravite na obisk.

Središče mesta je kot en sam velik razstavni prostor.

Ko stopite v sam center mesta, na Trg svobode, ugotovite, da ste na območju, kjer vsaka stavba predstavlja pravo arhitekturno mojstrovino.

Različni slogi in izvedbe domačih ter tujih arhitektov puščajo močan vtis. Zgradba Mestne hiše je monumentalna neorenesančna stavba, zgrajena leta 1895, delo arhitekta Đerđa Molnarja.

Nasproti je še eno delo tega umetnika - Rimskokatoliška cerkev Marijinega Imena, bolj znana kot katedrala, zgrajena v neogotskem slogu med letoma 1893 in 1895. Zgrajena je kot triladijska bazilika s stolpom, visokim 73 metrov, kar jo naredi za najvišje svetišče v mestu.

Poleg teh dveh zgradb vas bodo pritegnile tudi druge, bodisi na trgu bodisi v glavni ulici, imenovani Zmaj Jovina ulica.

Ko se sprehodite malo dlje, je nemogoče spregledati kompleks Sinagoge, zgrajen v slogu madžarske secesije, skupaj z zgradbami Judovske skupnosti in Judovske šole, zgrajenimi leta 1909.

Donavska lepotica, vredna pozornosti in bogata z vsebino.

Prav ob Donavi, na pobočjih Fruške gore, med obdobjem Habsburške monarhije med letoma 1692 in 1780, je bila zgrajena Petrovaradinska trdnjava.

Ta še danes ohranjena utrdba je sestavljena iz Gornjega in Spodnjega mesta, kot dominantna figura v očeh obiskovalcev pa je nepogrešljiv stolp z uro, bolj znan kot »Pijana ura«.

Razlog za ta naziv leži v dejstvu, veliki kazalec prikazuje ure, mali pa minute.

Še ena edinstvenost te trdnjave so Podzemne vojne galerije, štirinadstropni komunikacijsko-obrambni sistem dolžine 16 km, katerega gradnja je bila zaključena leta 1783.

Poleg svetovno znanega festivala Exit, katerega dom je ta trdnjava, se je tudi Muzej mesta Novega Sada našel na tem mestu, kjer lahko vidite interaktivno večpredstavno razstavo z naslovom 'Mileva: Mi smo stena', posvečeno briljantnemu umu in dosežkom Mileve Marić Einstein.

Likovna kolonija z več kot 100 umetniki in Ustanova za izdelavo tapiserij 'Atelje 61', ena od le petih podobnih institucij v Evropi, sta dve kulturni ustanovi, ki sprejemata obiskovalce na 'Gibraltarju na Donavi'.

Dogajanja skozi letne čase

Da je Novi Sad mesto festivalov in prireditev, dokazuje dejstvo, da 365 dni v letu poteka več kot 200 različnih prireditev.

Od Kitajskega festivala luči, mednarodnih sejmov, polmaratona, maratona in kolesarskih dirk, do nočnih bazarjev, gledaliških, glasbenih, filmskih, kulinaričnih in vinskih festivalov ter zimskega pravljičnega vzdušja in dveh novoletnih praznovanj - vsak lahko najde nekaj za kakovostno preživljanje prostega časa.

Exit festival, Mednarodni kmetijski sejem, Sterijino pozorje, Mednarodni festival vina Interfest, Festival uličnih glasbenikov, Okusi Vojvodine, Tamburica fest, Infant, Jazz festival, Kaleidoskop kulture, Serbia Fashion Week in Novosadski Zimzolend so le nekatere od prireditev, zaradi katerih publika iz regije in sveta rada pride v Novi Sad.

Novi Sad je tudi destinacija za kongresne dogodke

Leta so v Novem Sadu organizirani številni poslovni dogodki, in geografski položaj v povezavi z letališčem Nikola Tesla, ponudba namestitvenih in kongresnih zmogljivosti ter bogata gastronomska in kulturno zgodovinska ponudba pomembno vplivajo na pozicioniranje Novega Sada kot destinacije za izvedbo kongresov.

Podatki Republiškega zavoda za statistiko Republike Srbije kažejo, da je v Novem Sadu v letu 2022 bivalo skoraj 220.000 turistov, ki so ustvarili več kot 560.000 prenočitev, s čimer je bil dosežen rekord v tej kategoriji, ki je bil postavljen leta 2019.

V prvih šestih mesecih letošnjega leta je po istem viru Novi Sad obiskalo več kot 110.000 turistov, ki so zabeležili 274.771 prenočitev, kar predstavlja nadaljevanje trenda rasti.

Samo v preteklem letu je Novi Sad obiskalo skoraj 10.000 turistov iz Slovenije, kar jih je postavilo na četrto mesto po državi izvora turistov, takoj za obiskovalci iz Bosne in Hercegovine, Hrvaške in Ruske federacije. Na drugi strani je bil število prenočitev slovenskih turistov v Novem Sadu v preteklem letu 21.345.

Z namenom izboljšanja sodelovanja s kolegi iz Slovenije in gostitve čim večjega števila turistov iz te države bo Turistična organizacija mesta Novega Sada 20. septembra v Ljubljani organizirala poslovni dogodek.

Na dogodku se bosta srečala turistična sektorja obeh mest, ki ga bodo sestavljali hotelirji in agencije, da bi vzpostavili medsebojne sestanke in se dogovorili o novih poslovnih priložnostih. Želja organizatorjev je, da na ta način še bolj utrdijo in izboljšajo sodelovanje obeh mest, ki je do zdaj že bilo dobro, v turističnem smislu.

Starejše novice