Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Čet, 14.3.2024 18:00
Zakon o pravilih cestnega prometa predpisuje, da morajo biti motorna in priklopna vozila med 15. novembrom in 15. marcem, ter v zimskih razmerah, ki se pojavijo zunaj omenjenega obdobja, opremljena z zimsko opremo.

Bolj kot po koledarju se ravnajte po razmerah

Zimske pnevmatike so, res da, zakonsko obvezne od 15. novembra do 15. marca, vendar so zimske pnevmatike najbolj učinkovite do temperature sedem stopinj Celzija, v toplejših razmerah, pa jih zasenčijo letne.

Dobre gume niso nepotrebno zapravljanje

»Pnevmatike so za varno vožnjo izrednega pomena, saj so naš edini stik s podlago, po kateri vozimo in ta stik je skupno za približno površino enega A4 lista. Torej, če je še ta stik slab, je to popoln recept za tragedijo. 

Dobre gume so lahko odločilni faktor od katerega so odvisna naša življenja,« nam je zaupal avtomobilski novinar Tomas Golob.

Kako pa ob primeru trka?

V primeru, da pnevmatike zamenjamo 15. marca in naslednji dan zapade sneg in oviramo promet, ali celo povzročimo prometno nesrečo, smo zanjo kazensko odgovorni

Zavarovalnica pa lahko, kljub temu da imamo sklenjeno avtomobilsko zavarovanje, zavrne izplačilo škode. 

Zatorej bodite previdni z impulzno menjavo pnevmatik.

Komentarji (2)

JURKO MAG (ni preverjeno)

Jaz se vozim vse leto z zimskimi, ker se vozim ekstremno malo. Sem več na motorju. Tako mi palicaji ne morejo nič. Zaenkrat! A bojim se, da se bo kaki jari kozel, da opozori nase, domislil poletne variante gum...

JANKO ZORANKOVIĆ (ni preverjeno)

Na vrata trka 15.november, ko trka, 15.marca pa zimske gume lahko pustiš na vozilu, če so že izrabljene, potem pa kupiš M+S in imaš pred palicaji spet mir.

Starejše novice