Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Ned, 3.4.2022 08:00
Manjša izbira avtomobilov in višje cene.

Že dolgo je znano, da so se cene avtomobilov zaradi pomanjkanja polprevodnikov in čipov močno povečale.

Avtomobilska industrija ne more dobaviti toliko novih avtomobilov, kot bi jih stranke želele. S tem se je povečalo povpraševanje po rabljenih avtomobilih, katerim se je močno zvišala tudi cena.

Preverili smo, kakšno je stanje na trgu novih in rabljenih vozil. 

Težave v dobavi še ne bodo hitro odpravljene

Kot so za naše uredništvo pojasnili na Avto-moto zvezi Slovenije, so že pred vojno v Ukrajini ocenjevali, da težave v dobaviteljskih verigah, ki so v veliki meri posledica epidemije covida-19, še nekaj časa ne bodo odpravljene in se čakalne dobe za nove avtomobile še ne bodo zmanjševale.

»V zadnjih mesecih smo večkrat izpostavili, da se bo treba tako s čakanjem na nov avto kot z rastjo cen – sprijazniti,« so povedali in dodali: »Pričakovanja, da naj bi se cene v prihodnosti ob normalizirani dobavi znižale, se po našem mnenju ne bodo uresničila.«

»Avti se namreč dražijo že zadnjih deset let in se bodo tudi v prihodnje, ne glede na dobave,« še pojasnjujejo.

Avtomobilska industrija se že dlje časa sooča z izzivi

Kot pojasnjujejo na Avto-moto zvezi Slovenije, se je avtomobilska industrija že v letih pred epidemijo covida-19 soočala z izzivi transformacije, zlasti na področju elektrifikacije in digitalizacije, kar je že samo po sebi za kupce prinašalo določeno mero negotovosti in večje dileme, kakšen avto izbrati. 

Vendar poudarjajo, da je trenutna geopolitična situacija razmere na trgu le še zaostrila.

Kljub podražitvi, zanimanje za nakup avtomobilov ni upadlo

V Avtohiši Meško pojasnjujejo, da zanimanje za nakup avtomobilov, kljub situaciji na trgu ni upadlo.

»Kupci še vedno iščejo tako nova kot rabljena vozila,« so povedali.

In dodajajo: »V veliki meri stranke ugotavljajo, da blagovna znamka Hyundai, ki jo zastopamo v Pomurju, nima večjih težav z zalogami in izdobavo novih avtov, zato se niso usmerile k nakupu rabljenega vozila, kar se mogoče dogaja pri konkurenci.«

V P & D avto v Mariboru, kjer se ukvarjajo s prodajo in odkupom rabljenih vozil, pa so za uredništvo pojasnili, da se zanimanje za nakup rabljenih vozil spreminja iz meseca v mesec, zadnji čas celo iz tedna v teden.

Gre za »zelo nepredvidljivo stanje, ki ga vsekakor zelo težko predvidimo in se še težje, s primernimi prodajnimi koraki, pripravimo nanj,« še pojasnjujejo.

Pomanjkanje novih avtomobilov poskrbi za višjo ceno rabljenih

V P & D pojasnjujejo, da ima pomanjkanje novih avtomobilov zelo velik vpliv, predvsem na nivoju nabavnih cen. Precej pa tudi glede na bistveno manjšo količino rabljenih vozil na trgu, kjer je izbor bistveno manjši in s tem seveda težji.

V Avtohiši Meško pa dodajajo, da so najbolj na ceni pridobila rabljena vozila do treh let starosti s prevoženimi kilometri do 60.000.

Kot pojasnjujejo: »Ta vozila predstavljajo alternativo kupcu, ki je želel kupiti novo vozilo, pa ga zaradi trenutne situacije ni možno dobiti.«

»Ostala rabljena vozila po našem mnenju pridobivajo na ceni umetno, saj imajo ta vozila popolnoma drugo ciljno skupino kupcev,« še dodajajo v avtohiši.

Menijo pa, da so se nabavne cene teh vozil dvignile tudi v tujini na po njihovem mnenju neko razumno raven.

In dodajajo: »Pred tremi leti je še veljalo, da si lahko v tujini tri do štiri leta star avto do 150.000 kilometrov kupil za pol njegove nove cene, kar pa je takrat tudi razvrednotilo njegovo vrednost.«

V AMZS pozivajo k previdnemu nakupu rabljenih vozil

Kot so pojasnili na Avto-moto zvezi Slovenije, voznikom svetujejo naj svoje nakupne odločitve, zlasti pri nakupu rabljenih vozil, še toliko bolj pretehtajo.

»Ker je bila dobava novih avtomobilov v zadnjih dveh letih manjša kot v preteklosti, je trenutno na trgu manj novejših rabljenih vozil,« še pojasnjujejo.

Nobena skrivnost ni, da se na trgu rabljenih avtomobilov pojavljajo tudi avtomobili s prevrtenimi kilometri in skritimi napakami, ki jih laik zgolj z ogledom avtomobila zelo težko opazi.

Na Avto-moto zvezi Slovenije kupcem zato priporočajo, naj se nakup rabljenega avtomobila začne s pregledom njegove zgodovine.

Največ povpraševanja je za rabljena vozila do 10.000 evrov

V P & D pojasnjujejo, da imajo v povprečju na zalogi največ znamk Renault, Peugeot, Ford, VW, Mercedes, Največje povpraševanje pa je za vozila do vrednosti 10.000 evrov.

»Seveda predvsem vezan tudi zelo ugoden in hiter način financiranja tega cenovnega ranga vozil,« pa še poudarjajo.

V Avtohiši Meško dodajajo, da je pri njih trenutno povpraševanje po vseh avtomobilih.

V Avto-moto zvezi Slovenije pa poročajo, da so na njihovi strani doberavto.si najbolj iskani avtomobili s ceno do 5000 evrov.

»Skoraj polovica vseh, ki obiščejo to stran, išče avtomobile do te cenovne meje,« še dodajajo.

In pojasnjujejo: »Sledijo rabljena vozila s ceno med 5000 in 10.000 evrih, takih je 27,7 odstotka, in ceno od 10.000 do 15.000 evrov.«

Drastično pa pade zanimanje za avtomobile, ki stanejo več kot 20.000 evrov. »To je očitno cenovna meja, do katere je večina Slovencev, ki kupuje rabljen avto, pripravljena investirati svoje prihranke,« še dodajajo.

Kot so povedali, pa je razmerje med tem ali iščejo avto z bencinskim ali dizelskim motorjem praktično enako.

»Ob tem je zanimivo da, okoli 12 odstotkov obiskovalcev brska po ponudbi električnih ali hibridnih avtomobilih,« še pravijo.

Pet najbolj priljubljenih modelov vozil na njihovi spletni strani doberavto.si pa je VW golf, VW passat, audi A4, renault clio in BMW serije 3.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice