Slika je simbolična.
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Tor, 2.11.2021 19:52
Obraz Ptujčanke je že več let na Interpolovem seznamu najbolj iskanih Zemljanov. Pa ste vedeli, da je že bila izsledena?

Na Interpolovem seznamu iskanih je zbranih kar 7709 oseb, ki so pobegnile pred sojenjem ali po obsodbi, ko bi morale svojo kazen odslužiti. 

Tako imenovana rdeča kategorija ubežnikov oziroma 'Red Notice' je polna imen tistih, ki jih iščejo organi pregona po vsem svetu. Od 7685 najbolj iskanih zločincev na svetu je le 945 žensk, ostali so moški. 

Med najbolj iskanimi zločinci Interpola pa najdemo šest Slovencev in eno Slovenko, Ptujčanko. Urška Šprah je bila rojena 31. januarja 1985, stara je 36 let, preden pa je pobegnila, je živela na Ptuju. 

Iskana je zaradi goljufije in pranja denarja, neznano kam pa je izginila 15. maja 2014. Zadnji znani naslov Šprahove je bil v Dubaju, kar je jasno prikazano tudi na Interpolovi strani, kjer imajo fotografije njenih osebnih dokumentov iz Dubaja. V emiratih si je spremenila tudi ime, a le za odtenek. Tam se, po zadnjih informacijah, predstvlja kot Ursha Spranz. 

Vodila Profit Club, a profit le za Urško in Mitja 

V zloglasni Interpolovi bazi se je znašla po tem, ko sta Urška Šprah in Mitja Petrič vzpostavila investicijski sklad. Oškodovanci so svoje prihranke zaupali partnerjema, ki bi naj denar vlagala v donosne delnice. 

A Šprahova in Petrič sta denar oškodovancev raje nalagala v družbe po tujini. Kmalu so se zvrstile kriminalistične preiskave, hišni pregledi, pregledi poslovnih prostorov in Šprahova ter Petrič sta bila razkrinkana. 

Pobegnila sta neznano kam, po nekaterih medijih pa se je šušljalo, da tudi po tujini še vodita razne posle. 

Najdena v Abu Dhabiju, a do izročitve ni prišlo

Na policiji so za Ptujinfo potrdili, da je Okrožno sodišče v Mariboru izdalo več ukrepov zoper Šprahovo. A dodali so tudi, da policija ne more razkrivati operativnih ugotovitev, do katerih so prišli v postopku. 

Na pravosodnem ministrstvu so potrdili, da so na podlagi pobude pristojnega sodišča pripravili prošnjo za izročitev in jo s sodno dokumentacijo posredovali pristojnemu organi v Združene arabske emirate v odločanje. 

Na mariborskem okrožnem sodišču so za Ptujinfo potrdili, da so pristojni organi iz Abu Dhabija sodišče leta 2014 obvestili, da je bila obdolžena Urška Šprah izsledena v Abu Dhabiju. Takoj za tem so tja poslali prošnjo za izročitev, a ta ni bila ugodena. 

Kot že omenjeno, pa si je Urška Šprah ime spremenila v Ursha Spranz, zato je mariborsko sodišče leta 2019 poslalo ponovno, še eno prošnjo, prav zaradi te spremembe imena. 

»Zakaj do izročitve ni prišlo, vam morajo odgovoriti pristojni organi v Abu Dhabiju,« še je dodala Alenka Zadravec, predsednica sodišča. 

Šprahovo išče Interpol, Petriča ne

V Interpolovi bazi najbolj iskanih pa je le Urška Šprah, ne pa tudi partner v zločinu Mitja Petrič. On je le v slovenski bazi iskanih oseb. 

Na mariborskem sodišču so potrdili, da je bila tiralica sočasno razpisana za oba obdolžena. Na policiji pojasnjujejo, da slovenska policija ne odreja ali izdaja ukrepov iskanj, saj je to v pristojnosti sodišč.

Policija po sodniškem ukrepu le osebo zapiše v nacionalni evidenci iskanih oseb, Interpolovi bazi iskanih oseb in Schendenskem informacijskem sistemu. 

Čeprav so za Ptujinfo na mariborskem sodišču potrdili, da je bila tiralica sočasno razpisana za oba obdolžena, pa Petriča v Interpolovi bazi iskanih oseb kljub temu ni. 

Zakaj osebo najdejo, a je ne izročijo?

O tem, kako lahko pride do tega, da osebo najdejo, a je ne izročijo, smo povprašali tudi ministrstvo za pravosodje. 

Pojasnili so, da se o izročitvi odloča na podlagi veljavne notranje zakonodaje in mednarodnih sporazumov.

Trajanje takega postopka je tako različno od države, do države. Na trajanje pa vpliva tudi to, ali najdena oseba koristi pravna sredstva in si tako skuša priboriti obstanek v državi, kjer so jo našli. 

»Po prejemu prošnje za izročitev zahtevane osebe pristojni organ zaprošene osebe, kjer se oseba nahaja, o njej odloči skladno z veljavnimi mednarodnimi sporazumi ter notranjo zakonodajo. Trajanja in zaključka posameznega izročitvenega postopka pred pristojnimi organi zaprošene države ni mogoče opredeliti, saj se ta vodi skladno s pravili nacionalnega prava relevantne države, prav tako pa na njegovo trajanje pomembno vpliva okoliščina, ali in v kolikšni meri iskana oseba izkoristi pravna sredstva, ki so ji na voljo v izročitvenem postopku,« je poln odgovor ministrstva. 

Vir: Interpol

Starejše novice