Foto: Bobo
Ljubljanainfo
Čet, 18.4.2024 18:00
Vrednost naložbe znaša 82,6 milijona evrov (z DDV), prinesla pa bo 121 novih delovnih mest.

Jutri na Verovškovi ulici v Ljubljani polagajo temeljni kamen za razvojni Lekov center podobnih bioloških zdravil.

Center bo zgrajen do leta 2026. Kot pravijo v Leku, »bo pomagal odgovoriti na globalno naraščajoče povpraševanje po podobnih bioloških zdravilih in prispevati k dolgoročni vzdržnosti zdravstvenih sistemov po vsem svetu«.

Gre za nove proizvodne zmogljivosti na področju tekočih vial in prednapolnjenih brizg. Vrednost naložbe znaša 82,6 milijona evrov (z DDV), prinesla pa bo 121 novih delovnih mest. 

Državna subvencija znaša 6,56 milijona evrov.

Nova proizvodna enota na več kot 14.000 kvadratnih metrih površine bo opremljena z najsodobnejšo tehnološko opremo za aseptične procese, tako imenovano izolatorsko tehnologijo, ki je ni na voljo v nobeni farmacevtski industriji v Sloveniji.

»Napreden, visoko avtomatiziran in digitalno integriran objekt bo ključna Sandozova lokacija za celovit razvoj podobnih bioloških zdravil, ki skupaj z naložbo v Lendavi Slovenijo postavlja na zemljevid pomembnih evropskih razvojno-proizvodnih vozlišč za podobna biološka zdravila. 

Sandoz z njim utrjuje vodilno vlogo pri oskrbi bolnikov s podobnimi biološkimi zdravili,« so še sporočili iz Leka.

Do dogodku bodo prisotni tudi predsednik vlade Robert Golob; minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han; veleposlanica Švicarske konfederacije v Sloveniji Gabriele Schreier; veleposlanik RS v Švici Iztok Grmek; župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković; predsednik uprave Sandoza Richard Saynor; predsednik Sandozovega upravnega odbora Gilbert Ghostine; ter globalna vodja Sandozovega razvoja Claire D'Abreu Hayling.

Starejše novice