Vir: Instagram profil Arty Party
Pia Seidl
Tor, 8.11.2022 07:00
Mlad par Vasja in Špela sta akademsko izobražena umetnika, ki za ljubitelje slikanja in popolne začetnike pripravljata slikarske zabave, ki sta jih poimenovala Arty Party. Delavnice bosta po novem izvajala v novem prostoru v centru prestolnice.

Slikanje, dostopno vsakomur. Kot da greš s prijateljem na kavo, vendar še nekaj počneš zraven, kaj pravite?

Mladi par se je spoznal in študiral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Vasja je študiral industrijsko oblikovanje, Špela pa grafično in se kasneje usmerila v kiparstvo.

Njuna strast do umetnosti ju je pripeljala do ameriškega koncepta združevanja umetnosti in druženja, ki se imenuje Sip and paint. Sama sta si želela ustvariti nekaj več kot samo slikarski tečaj in s tem je nastal Arty party . Zamisel jima je bila všeč in kar hitro sta začela snovati logotip in kreirati ideje.

Slikanje in vinčkanje je nov koncept druženja, sprostitve po službi, možnosti videti mamo zunaj družinskih večerij in drugačnega druženja s prijateljem ter tudi alternativna možnost za zmenek. Četudi na zabavo prideš sam, ti lahko zagotovita vsaj dva nova prijatelja, na svoji spletni strani zapišeta Vasja in Špela.

Za tovrstno druženje ne potrebuješ izkušenj v slikanju. Korak za korakom te usmerjata Vasja in Špela vse od praznega platna do lastne različice slike, ki jo ob koncu dogodka vzameš domov. Slednje traja tri ure z možnimi dodatnimi odmori. 

Kako je nastala ideja za Arty Party?

»Z Vasjo sva videla, da v tujini prakticirajo slikanje za laike, kjer ljudi učijo in jim pokažejo, kako pravilno slikati. V tujini so te slikarske zabave poimenovali Sip and paint,« pove Špela.

Njun koncept slikarske zabave sta poimenovala Arty Party. Leta 2019 sta začela in ustvarila spletno stran, Youtube kanal in Instagram profil.  

»Svoj prvi Arty Party sva naredila maja leta 2019 za družino in prijatelje na Vrhniki.«  

V času koronavirusa sta Vasja in Špela svoje zabave preselila na Zoom konferenco. Ljudje so ju tudi tam lepo sprejeli. Presenetil ju je velik obisk družin, ki so skupaj slikale prek videokonference. Starši so tudi mlajše otroke same pustili pri računalniku, ki so ves čas ostali osredotočeni na slikanje.

Med slikarsko aktivnostjo skušata pripovedovati zabavne zgodbe, da ljudje, ki sodelujejo z njima, dobijo celotno izkušnjo slikarske zabave.

Na vsakem dogodku najdeta nekoga, ki ga zares veseli slikanje. Tudi Vasja pove, da strast do slikanja vliva v njune skupne projekte.

»V osnovni šoli sem ves čas govoril, da bom slikar. Najprej sem obiskoval srednjo šolo za oblikovanje in nadaljeval na industrijskem oblikovanju, saj sem želel dobro slikati. Čez vsa leta sem gojil strast do slikanja in jo sedaj vlivam v svoje projekte.«

Ni pomemben končni rezultat, temveč način druženja 

Čeprav je Arty Party primarno namenjen zabavi in sprostitvi, se udeleženci na aktivnosti naučijo veliko slikarskih veščin. Na slikarskih zabavah udeleženci korak za korakom sledijo Vasji in Špeli.

»Vsi začnemo s praznim platnom in slikamo po korakih. Sčasoma sva ugotovila, da bolj kot imava enostavne motive, bolj si ljudje upajo iti izven okvirjev.

Nekateri pridejo strogo naslikat sliko, ki jo izbereva midva, ker jo hočejo imeti na steni, drugi pa Arty Party vzamejo izključno kot zabavo in se ne obremenjujejo s tem, kako bo uspelo. Midva sva tam, da pomagava, če si nekdo želi vrhunski rezultat, lahko pa gre popolnoma po svoje. Ni toliko pomemben končni rezultat, ampak sama izkušnja, način druženja, kjer se pozabi na telefon za dve uri in pol,« doda Špela.

K mlademu paru pridejo tudi podjetja in ljudje, ki že slikajo ter želijo dodatno znanje ali pa pridejo v družbo, da ne slikajo sami doma. 

»Zaposleni v podjetjih pogosto želijo tekmovati v tem, kdo bo naslikal najboljšo sliko. Na slikarskih zabavah jih postaviva izven cone udobja, saj morajo narediti nekaj, česar morda še nikoli niso počeli in nobeden ni v prednosti.

Lepo je videti, ko se tekom slikanja na primarno misel pozabi in udeleženci pridejo do spoznanja, da umetnost pravzaprav ni tekmovanje. Namen umetnosti je, da se izraziš na tak način, kot si se, ko si bil otrok, ko še nisi znal govoriti, pisati in si risal. Ljudje se zelo veliko učijo skozi igro. Če je tebi nekaj zabavno, se boš veliko hitreje in več naučil, sploh tovrstno učenje, ki zajema tehnike nanašanja,« izpostavi Vasja.

»Pridite se opogumit, primite za čopič in začnite malo ustvarjati«

Povesta, da se njune stranke rade vračajo na slikarske zabave. Imata tudi nekaj rednih strank, ki ne zamudijo prav nobenega dogodka. 

»Zgodilo se nama je, da je tečajnica po najinih delavnicah začela prodajati svoja dela. Zatopila se je v abstraktno slikarstvo. Bila sva počaščena, saj s tem podiramo neke zidove, ki jih imamo ljudje glede naše nesposobnosti do slikanja.«

Prirejata tudi privatne zabave in vodita otroške tečaje ter dekliščine, na katerih z ženskami ustvarjajo moški akt. Svoje slikarske zabave prirejata v okolici Ljubljane, Kranju in Vrhniki.

V novembru pa odpirata svoj prostor v samem centru Ljubljane.

Starejše novice