Slika je simbolična
Pia Seidl
Čet, 24.11.2022 18:00
V slovenskih mestih je vedno več sumljivih primerov nadlegovanja otrok. Tokrat so ga zaznali v prestolnici.

Dogaja se vedno več sumljivih primerov ogovarjanja otrok iz kombijev in osebnih avtomobilov. Do teh je prišlo že v več slovenskih mest, tudi v središču Maribora in Kamnici, tokrat se je zgodilo tudi v Ljubljani, in sicer na Viču, Vrhovcih in na Brdem.

Starši in skrbniki v skrbeh, saj se v okolici sprehaja moški, ki naj bi nadlegoval otroke.

Slednji primer nadlegovanja otrok ni izoliran, saj se v zadnjih dneh po celotni Sloveniji poročajo o dogodkih, ko sumljive osebe iz kombijev in osebnih avtomobilov nagovarjajo otroke in jim med drugim ponujajo sladkarije ter jih vabijo s seboj.

Starš je prek družbenih omrežji delil izkušnjo svoje hčerke, ki jo je prejšnji teden na poti domov iz šole ogovoril gospod star med 50 in 60 let. Spraševal jo je, če se vrača domov in ali bi šla malo z njim. Dekle je prestrašeno steklo proti domu.

Želel ga je povleči v kombi

Podobno se je zgodilo prejšnji mesec njenemu sošolcu, ki ga je ogovarjal po opisu sodeč enak moški, le da je fantka ta prijel za roko in ga hotel povleči v kombi.

Slednji je bil bele barve na njem pa sta bila narisana dva kroga in nek napis.

Fant je objokan prišel v šolo, učiteljica pa je dogodek prijavila. 

Tokrat v Ljubljani ...

Moški naj bi bil že večkrat viden v lokalu pod blokom. Prav tako so videli, kako se obrekne ob otroke, ko ti hodijo mimo. Menijo, da živi nekje v bližini. 

Podobna nepridiprava srečanja se dogajajo tudi drugod po Sloveniji.

Ste ga kje videli?

Moški ima plešo in ob straneh glave nekaj sivih las. Je močnejše postave, ima velik nos, rjave polti, globok glas.

Nosi črn nahrbtnik, včasih ga mimoidoči vidijo na kolesu ali z rjavim pudlom.

Nujen pogovor z otroki

Na policiji zagotavljajo, da se v vseh takšnih primerih takoj ustrezno odzovejo, zberejo prve informacije in zadevo spremljajo predvsem v smeri identifikacije neznancev in ugotavljanja namena. 

Staršem svetujejo, da naj se z otroki pogovarjajo o podobnih situacijah in naj jih opozorijo, da naj ne vstopajo v tuja vozila, ne prejemajo daril od neznanih oseb in naj ne sledijo neznanim osebam ne glede na obljube.

Otrokom naj pojasnijo tudi, da naj si poskušajo v takšnih primerih zapomniti čim več podrobnosti o vozilu in osebah in naj pristopijo do najbližje odrasle osebe ter povedo, kaj se jim je zgodilo. O zadevi naj obvestijo starše in policiste.

Starejše novice