Slika je simbolična (foto: Bobo).
Ljubljanainfo
Sob, 9.12.2023 14:00
Od kod izvira to zanimivo ime?

Mesta po svetu se že leta povezujejo. Ljubljana se je prvič pobratila marca 1964 s Pesarom, nato še s 24 drugimi mesti. 

Chengdu iz kitajske province Sečuan je eno najbolj oddaljenih bratskih mest, s katerimi se je Ljubljana pobratila pred 35 leti. 

Povezana je tudi s Clevelandom, Bakujem, Tbilisijem in Fujairahom iz Združenih arabskih Emiratov.

Ljubljanska občina je podpisala partnerski sporazum s Chengdujem zaradi želje po tesnejši povezavi s kakšnim kitajskim mestom. Stike ohranjajo predvsem s kulturno izmenjavo, kar pripomore pri zbliževanju kulturnih zgodovin. 

Ob 35. obletnici sporazuma je Chengdu Ljubljani podaril predstavo sečuanskega kulturnega izročila s plesom, petjem, akrobacijami in drugimi oblikami uprizoritvene umetnosti. Sodelujejo tudi v izmenjavi študentov.

Župan častni občan

Ljubljanski župan Zoran Janković je ob trideseti obletnici pobratenja postal častni občan Chengduja.

Poleg tega sodelovanje vključuje humanitarne akcije, kot je donacija Ljubljane v višini 150.000 evrov po potresu v Chengduju leta 2008. Prijateljstvo med mestoma se odraža v imenovanju ulic po drugem mestu. 

Chengdujska cesta se v Ljubljani nahaja v Novih Fužinah, in sicer na območju med Rusjanovim trgom, Studencem in Zaloško cesto. Del ceste poteka preko mostu čez Ljubljanico in se konča v T-križišču s Trpinčevo ulico.

Povezovanje mest potencialno prinese marketinške učinke. Strokovnjak s tega področja Andrej Pompe je leta 2016 za Dnevnik povedal, da je lahko izjemno koristno, če znajo mestne uprave to izkoristiti. 

»Učinek pobratenja deluje po principu 'povej mi, s kom se družiš, in povem ti, kdo si'. Skupaj se sestavita dve energiji, zato skupna energija postane večja. V sodobnem času je ključno, da vedno daješ ljudem neke nove vsebine, zato je imeti veliko pobratenih mest popolna stvar.«

Chengdu, Kitajska.

Komentarji (2)

Čafur (ni preverjeno)

Ljubljana se je itak že prodala južnjakom-mala srbija

Pavel (ni preverjeno)

Kaj pa ,,jedrna evropa,, in svetovne prestolnice???

Starejše novice