Foto: Ana Toličič
Profile picture for user Nika Vajnhandl Nika Vajnhandl
Ustvarjeno dne
Ned, 8.8.2021 07:58
Na Jurčičevem trgu so arheologi odkrili temelje srednjeveškega Mesarskega mostu, ki je stal na mestu sedanjega Čevljarskega mostu.

V sklopu ureditve Nabrežja – od Zlate ladjice do Dvornega trga – poteka ureditev kanalizacije, vodovoda in plina. Zakon veleva, da pred potekom gradbenih del, območje preučijo arheologi.

Foto: Ana Toličič

Govorili smo z arheologom Martinom Horvatom, ki je za Ljubljanainfo pojasnil, da so tam odkrili relativno dobro ohranjene temelje mostu, ki je povezoval Stari in Mestni trg z Novim trgom.

Stari in Mestni trg sta na desnem delu Ljubljanice, Novi trg pa je na levem bregu. Torej gre za most, ki je povezoval te tri stare dele mesta.

V tistem času je čez Ljubljanico stal le še en most: na lokaciji, kjer danes stoji Tromostovje.

Tako je Ljubljana izgledala v drugi polovici 16. stoletja. (Nicolo Angielini)

Most z mnogimi imeni

Most, za katerega so zgodovinarji sicer že pred najnovejšo arheološko najdbo vedeli, da je obstajal, so v srednjem veku imenovali Zgornji most, potem Mesarski most, Hradeckega most, danes pa ga imenujemo Čevljarski oziroma Šuštarski most.

Tako ali drugače je bil ta most v določenih obdobjih povezan s kramarskimi hišicami oziroma stojnicami, ki so jih ob mostu postavili razni obrtniki in tam ponujali svoje blago. V 16. stoletju se omenja, da so na tem mostu imeli mesarji svoje mesnice – hišice, v katerih so mimoidočim ponujali meso. A zaradi smradu in onesnaženja same Ljubljanice so mestne oblasti to dejavnost prepovedale in mesarje prestavile na današnji Zmajski most. Takrat so na tem mostu začeli postavljati svoje stojnice čevljarji

Glede na to, kdo je most »uporabljal«, je most spreminjal svoje ime.

Najstarejša omemba mostu v virih sega v drugo polovico 13. stoletja. Takrat je na tej lokaciji stal popolnoma lesen most.

Odkrili so temelje zidanega mostu iz 15. stoletja

Arheologi so sedaj našli temelje mostu iz 15. stoletja. Ta je najverjetneje imel temelje na obeh brežinah – vsekakor pa na levi brežini, kjer so temelje sedaj izkopali. Kamnita škarpa v lijakasti obliki je speljala pot na most. Most pa je stal na lesenih stebrih.

Odkrili so temelje zidanega mostu, ki so solidno ohranjeni. Pomembni so, saj so do sedaj zgodovinarji naslanjali le na omembe v virih, materialnih dokazov o mostu pa ni bilo. 

S sedanjimi odkritji so pridobili natančne informacije o lokaciji, kjer je most stal, ter širino mostu. Prav tako niso vedeli, da je šlo za zidane temelje mostu.

Foto: Ana Toličič

Ohranjene srednjeveške Ljubljane je malo

Iz srednjega veka je pravzaprav ohranjeno zelo malo Ljubljane.

Najbolj prepoznaven ohranjen del je srednjeveško obzidje ob vzpenjači na grad, ki ga bodo sedaj obnovili.

»Ideja je, da bi srednjeveško Ljubljano bolje prikazali tako, da bi uredili del pred tržnico v sklopu obzidja ob vzpenjači in Frančiškanskega samostana ter samostanskih vrat,« razlaga Martin Horvat in pove, da so pobude za to že bile poslane Mestni občini Ljubljana, ki pa sicer je te pobude sprejela in obljubila, da bo jih lažje izvedla ob prenovi tržnice.

Ideja je tudi, da bi namesto stebričkov, ki sedaj blokirajo vstop v mesto, bil dostop v mesto omejen s predstavitvijo srednjeveških samostanskih vrat in delom srednjeveškega obzidja.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice