Foto: Bobo
Ljubljanainfo
Pet, 3.2.2023 10:10
Danes obeležujemo 265. obletnico rojstva slovenskega pesnika in pisca Valentina Vodnika. Ob tej priložnosti se lahko na Vodnikovi domačiji v Ljubljani udeležite dogodkov, ki vam bodo o njem razkrili marsikaj zanimivega.

Ob 3. februarju, rojstnem dnevu vsestranskega ustvarjalca Valentina Vodnika, hiša branja, pisanja in pripovedovanja Vodnikova domačija pripravlja praznovanje 265. obletnice njegovega rojstnega dneva.

Lahko se udeležite vodenega sprehoda po Vodnikovi Ljubljani, vodstva po Rokopisni zbirki Narodne in univerzitetne knjižnice in si prvič ogledate video prispevek Valentin Vodnik – novinar.

Na Vodnikovi domačiji, ki je sicer locirana v Šiški, se je sicer pred kratkim začela prenova, zato so se vsi programi Vodnikove domačije Šiška z galerijo, Pravljičnim studiem, Centrom ilustracije in pisarnama Ljubljane, Unescovega mesta literature in Knjižnice pod krošnjami preselili v središče mesta, v Trubarjevo hišo literature, na Stritarjevo ulico 7.

Tam začasno potekajo pod imenom Vodnikova domačija Center.

Vodeni sprehod po Vodnikovi Ljubljani

Vas mika ogled stavb, v katerih je Valentin Vodnik živel in deloval? Potem se lahko danes, ob 17. uri, udeležite vodenega sprehoda z dr. Luko Vidmarjem, enim največjih domačih strokovnjakov za Vodnika.

Zbor bo ob 16.50 na Trgu francoske revolucije pred spomenikom, ogled pa se bo končal na Vodnikovi domačiji Center, na Stritarjevi ulici, s projekcijo videa Valentin Vodnik - novinar.

Za tiste, ki se ogleda ne boste uspeli udeležiti, bo video prispevek objavljen tudi na Facebook in Youtube straneh Vodnikove domačije. Video prispevek bo na letošnji Vodnikov rojstni dan predvajan prvič, posvečal pa se bo Vodnikovemu delovanju na področju novinarstva in publicistike.

Najprej je pisal pratike, leta 1797 pa je izšla prva številka Lublanskih novic, prvega časopisa v slovenskem jeziku. Vodnik je za časopis pisal, prevajal in ga urejal.

Ogled Vodnikovih rokopisov

Jutri, v soboto, 4. februarja 2023, pa bo ob 10.00 potekalo vodstvo po Rokopisni zbirki Narodne in univerzitetne knjižnice z mag. Marijanom Rupertom.

Popeljal vas bo po posameznih obdobjih življenja in dela našega znamenitega razsvetljenskega ustvarjalca in učenjaka, ki je v marsičem postavljal temelje slovenskega jezika in umetnega pesništva. Zbor je ob 9.50 pred Narodno in univerzitetno knjižnico.

Udeležba na obeh dogodkih je brezplačna, obvezne so prijave na [email protected].

Starejše novice