Profile picture for user Nika Vajnhandl Nika Vajnhandl
Ustvarjeno dne
Čet, 20.1.2022 06:55
Meščani se pritožujejo nad količkom, ki stoji kar sredi kolesarske steze v Bežigradu.

Mestna občina Ljubljana je v okviru pobud meščanov prejela kritike o, po njihovih besedah, nesmiselno postavljenih stebričkih, ki stojijo kar sredi kolesarske steze.

Meščani pozivajo, da so ti količki slabo postavljeni, kot primer pa navajajo količek, ki stoji sredi kolesarske steze na Kržičevi ulici.

Poleg tega Ljubljanska kolesarska mreža opozarja še na nekaj lokacij, kjer so količki nevarni - eni sredi kolesarske, drugi ob kolesarski, med njimi recimo:

  • ob stadionu Stožice,
  • na križišču Železne in Hacquetove ceste,
  • konfini na kolesarski na Leskovškovi cesti,
Vir: Posnetek zaslona Google zemljevidi
  • Mesarska cesta,
Vir: Posnetek zaslona Google zemljevidi
  • ob Celovški pri Stari cerkvi in
  • v Štepanjskem naselju.

Pozvali k premisleku

Z mestne uprave so meščanu, ki je svojo pripombo posredoval v okviru pobud meščanov, odgovorili: 

»Obžalujemo vašo nezgodo. Trenutno nimamo predvidenih novih ureditev na Kržičevi ulici.«

Odgovor je razburil Ljubljansko kolesarsko mrežo, na Facebooku so zapisali, da so mestno upravo kontaktirali in predlagali ponoven premislek o tem, ali res ne bi bilo najbolje takoj odstraniti količka.

»Hitro so ugotovili, da je res najbolje, da se zadeva čimprej reši in nam potrdili, da bodo zadevo zelo kmalu uredili,« so sporočili.

Pošalili so se še na račun slabo spluženih kolesarskih stez

Prejšnji teden pa so pri Ljubljanski kolesarski mreži ljubljansko občino okrcali še zaradi nespluženih kolesarskih stez.

Se spomnite betonske ovire, ki je bila postavljena na kolesarski pas ob prenovi Trga MDB? Ta teden smo opazili, da betonski steber ne ovira več prehoda kolesarjev ... so zapisali, zraven pa priložili fotografijo, s katere je razvidno, da je del zaradi snega za kolesarje popolnoma neprevozen.

Kaj bi lahko količke nadomestilo?

Pri Ljubljanski kolesarski mreži so mnenja, da se količkov ne sme postavljati tako, kot so denimo postavljeni na Celovški cesti: »Zožajo kolesarsko stezo tako, da je nevarno, da bo kolesar trčil ali se zapletel ob količek.«

Menijo, da bi bilo boljše kot postavljati količke ob zelo prometnih vpadnicah, redno in dosledno kaznovanje tistih, ki parkirajo oziroma bi parkirali deloma ali v celoti na kolesarskih stezah: »Če bi se to počelo redno in sistematično, bi bili tisti, ki bo to počeli, vse bolj redki. Vsekakor ukrep, ki ob tem, da izboljšuje pogoje za varno kolesarjenje v mestni proračun nekaj prinaša, ne pa 'odnaša'.«

Zavzemajo se torej za več redarskega nadzora nad parkiranjem na pločnikih in kolesarskih stezah ter manj količkov, ki ponekod kolesarje celo ogrožajo.

Starejše novice