Slika je simbolična.
STA
Tor, 28.3.2023 21:00
Glasbena matica Ljubljana na okrogli mizi o svoji prihodnosti.

Kmalu po praznovanju 150-letnice obstoja in tik pred sprejemanjem smernic za naslednje petletno obdobje so predstavniki društva Glasbena matica Ljubljana razmišljali o možni prihodnosti te organizacije, ki je v preteklosti postavljala temelje za glasbeno delovanje na Slovenskem.

Strinjali so se, da so trenutne dejavnosti dobra popotnica za naprej.

V pogovoru s Primožem Trdanom so vodja matičine pevske šole Tanja Rupnik, dirigent mešanega pevskega zbora Sebastijan Vrhovnik, zborovodkinja otroškega zbora Tadeja Kreča, zborovodkinja mladinskega zbora in vokalne skupine Irma Močnik ter študentka muzikologije Neža Verbovšek izhajali iz ugotovitve, da poslanstvo matice ostaja enako, spremenila pa se je kulturna krajina, v kateri za profesionalno glasbeno delo skrbijo druge institucije.

Kot je izpostavila Rupnik, je udejstvovanje v pevskih zborih že od otroštva dalje dobra popotnica za življenje, saj posameznik ob glasbi razvija tako svoj psihološki vidik kot socialne veščine, se uči izražanja, odkriva lastne pomanjkljivosti ali izzive in uri svojo suverenost pred drugimi.

Po besedah Kreče se posameznik vzgaja tudi v kritičnem poslušanju in se s poslušanjem drugih uči prilagajanja skupini oziroma družbi. Ob glasbenih produkcijah, ki jih prav tako pripravljajo pri matici, pa se spoznava še s plesnimi in gledališkimi elementi.

Iz trenutnega delovanja matice, ki sega od otroškega do seniorskega zbora, je Vrhovnik kot pozitivno izpostavil možnost, da ponuja pevsko udejstvovanje vsakomur, ki izkazuje zanimanje za glasbo.

Močnik je k temu dodala, da Glasbena matica odpira vrata tistim najbolj navdušenim otrokom nad glasbo, ki si želijo več kot jim to omogoča osnovna šola. Matica jim omogoča tudi učenje solopetja.

Udeleženci okrogle mize so se strinjali, da je trenutno delovanje matice, ki obenem spodbuja mlade skladatelje k ustvarjanju novitet, dobra popotnica za prihodnost.

Ob tem so si zaželeli, da bi bila še naprej dom pevskih entuziastov ter da bi se mlade generacije navduševale tudi nad a cappella petjem in ne le nad scenskimi stvaritvami.

Starejše novice