Foto: Bobo
Nika Vajnhandl
Sre, 13.10.2021 06:58
Ob častitljivem jubileju bodo v Narodnem muzeju Slovenije pripravili več dogodkov, ki se bodo zvrstili do konca meseca.

Narodni muzej Slovenije, naslednik Deželnega muzeja v Ljubljani, bo v petek, 15. oktobra, star natanko 200 let. 

Častitljivi jubilej bodo obeležili z več dogodki in aktivnostmi, ki se bodo zvrstile do konca oktobra. 

Zlata sled

Osrednji dogodek praznovanja je razstava Zlata sled, ki so jo v Narodnem muzeju Slovenije soustvarili s kar 32 slovenskimi muzeji, zato je njihov praznik tudi praznik vseh slovenskih muzejev, ki hranijo dediščino slovenskega naroda in Slovencev. 

Razstavo si bo možno brezplačno ogledati v petek, 15. oktobra, ko bodo v Narodnem muzeju skupaj s Prirodoslovnim muzejem Slovenije pripravili celodnevno praznovanje Dan odprtih vrat, v okviru katerega bodo obiskovalce med drugim popeljali v zakulisje muzeja, predstavili jim bodo zaklade Narodnega muzeja, jih pogostili s kostanjem in sladkim moštom, pripravili pester program za družine in otroke, zaključek praznovanja pa bosta okronala nastop Papirniškega pihalnega orkestra Vevče in rojstnodnevna torta. 

Praznoval bo tudi predsednik Pahor

Praznovanje se bo začelo ob 13. uri z okroglo mizo ob 200-letnici prvega muzeja na Slovenskem, na kateri bodo med drugim predstavili tudi obsežno monografijo, ki so jo izdali ob jubileju.

Častni pokrovitelj vseh dogodkov ob praznovanju 200-letnice prvega muzeja na Slovenskem je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Starejše novice