Foto: Bobo
Ljubljanainfo
Ned, 21.4.2024 08:05
Na dediščinskih stavbah v lasti Mestne občine Ljubljana sanacijo izvedejo takoj.

Še enkrat več o grafitih v Ljubljani. Središče mesta, tako nekateri, izgleda kot geto; Mestna občina Ljubljana po drugi strani opozarja, da je »meja med vandalizmom in umetniškim pogosto zabrisana«.

»Grafiti so kot zvrst subkulturnega ustvarjanja dobrodošla popestritev urbane kulture, v sodelovanju s predstavniki grafitarjev smo konec leta 2011 izbrali in določili lokacije, na katerih je grafitiranje dovoljeno, seznam smo od takrat redno dopolnjevali, teh je že 18.«

Na ta način so želeli spodbuditi tudi dvig kakovosti grafitiranja in obogatiti podobo javnih prostorov, obenem pa preprečiti tovrstno uničevanje javnih površin.

Enemu hitro sledijo še drugi

Mestna občina lahko ukrepa le, če se grafit pojavi na javni površini ali objektu, ki je v njeni lasti. Če gre za grafit na zasebni lastnini, je odstranjevanje odločitev lastnika, z vidika ohranjanja stavbne dediščine pa bi bilo to zaželeno.

Zasebne stavbe običajno v sklopu rezervnega sklada zbirajo sredstva tudi za takšne primere, sicer pa je nasvet mestne občine, da lastniki sanacijo opravijo čim prej, »saj prvi grafit običajno povzroči nadaljnje«.

Dediščinske stavbe

Na dediščinskih stavbah v lasti Mestne občine Ljubljana sanacijo izvedejo takoj. Na Plečnikovem stadionu pa še ni bilo obširnejšega odstranjevanja grafitov.

Mestna občina Ljubljana na to pravi:

»V primeru grafitov na območju Plečnikovega stadiona za Bežigradom bomo pridobili okvirni znesek sanacije oziroma odstranitve grafitov in se nato odločili o nadaljnjih korakih.«

Podnevi in ponoči

Vandalizem in grafitiranje sta sicer v pristojnosti mestnih redarjev.

»Zaznavanje tovrstnih prekrškov je sicer oteženo, saj mora pooblaščena uradna oseba, mestni redar, na kraju zalotiti kršitelja, da lahko izpelje postopek o prekršku.«

Mestno redarstvo v dnevnem času zagotavlja patruljo, ki opravlja nadzor v mestnem središču. Poudarek je predvsem na javni varnosti in na varstvu javnega reda in miru, kar zajema tudi nedovoljeno grafitiranje. 

V večernem in nočnem času redarstvo ponovno izvaja nadzor v mešanih patruljah s pristojno policijsko postajo, to je Policijsko postajo Ljubljana Center.

Komentarji (1)

Maks (ni preverjeno)

Mestno redarstvo so sinonim za nesposobnost in lenobo. V njem delajo ljudje z osnovno šolo ( poznam primer, ki skače med redarstvom in smetarjem.... včasih pa je bil varnostnik.... nisem prepričan, da ima narejeno osnovno). Nikol jih ni, ko jih rabiš, med delovnikom pa jih vidiš parkirane nekje v senčni ali pa v lokalu na kavi. Intervencije imajo samo 3x na teden po nekaj ur. Slovensko ne zna skoraj nihče.....upam, da bo novi župan počistil z to n.......

Starejše novice