Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Tor, 11.8.2020 09:56
Le nekaj dni so bile stare klopi na prenovljenem Glavnem trgu, ko so se na njih pojavili napisi »Go veg«. Kamnite klopi so zdaj spet pritegnile vandale, ki so na njih pustili napis, ki Janšo primerja s Hitlerjem.

Po tem ko so grafitarji pred kratkim z napisi »Go veg« počečkali povsem nove klopi na Glavnem trgu, je Mestna občina Maribor te hitro očistila. Vendar niso dolgo ostale brez grafitov. Vandali so na njih pustili napise, ki predsednika vlade Janeza Janšo primerjajo s Hitlerjem. 

Pogled mimoidočih na Glavni trg tako zmoti napis »Hitler 1933« in »Janša 2020.« Enak napis smo opazili tudi na robu Trga svobode, kjer sicer ob petkih potekajo protesti zoper trenutno vlado. 

Bodo grafitarji stalni problem prenovljenega Glavnega trga? 

Minimalistične klopi z večjo ravno površino očitno pritegnejo nepridiprave. Pred manj kot mesecem so vandali na njih pustili napis »Go veg«.  Prav tako so grafitarji z zelenimi srčki porisali nove tlakovce na trgu.

Pred časom je  Mariboru že razburjal grafit Janeza Janše z iztegnjeno roko. Mestna občina Maribor je takrat pričela z odstranjevanjem sovražnih grafitov. Saša Arsenovič, župan Mestne občine Maribor, je napovedal, da bo občina nadaljevala z odstranjevanjem grafitov s sovražnim govorom, s fašističnimi simboli oziroma simboli ideologij in političnih sistemov, ki izražajo protidemokratične, totalitarne in avtoritarne težnje.

Po pojavu grafita »Go veg« na pročelju Trafike, najmanjšega muzeja v Sloveniji, je občina ostro obsodila tudi uničevanje kulturne dediščine.

»Proti samemu sporočilu sicer nimamo nič ... Ne dovolimo pa packanja po objektih, ki so v lasti Mestne občine Maribor, še posebej ne po objektih kulturne dediščine,« so zapisali na Facebook strani Mestne občine Maribor.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice