Profile picture for user zalastritof Z. Š.
Ustvarjeno dne
Tor, 28.9.2021 06:59
Na ljubljanski občini so prejeli več klicev stanovalcev z območja Kodeljevega, povezanih z novo prometno ureditvijo. Kakšno je stališče občine?

Ljubljančani so bili vajeni brezplačnega parkiranja v okolici Parka Kodeljevo. To pa se je v začetku meseca spremenilo in marsikomu povzročilo nevšečnosti. 

Mestna občina Ljubljana je namreč poleti začela z vgrajevanjem 70 novih parkomatov na območju prestolnice, med na novo vzpostavljena območja parkiranja pa poleg Zelene jame in Murgel sodi tudi Kodeljevo. 

Nekateri zaskrbljeni občani so občino celo opozarjali, da »obstaja nevarnost, da Mestna občina Ljubljana posega v privatna zemljišča«. Na pobudo so z občine že odgovorili, in sicer, da so vsa parkirna mesta, na katerih je po novem parkirnina, na površinah v lasti ljubljanske mestne občine. 

Na občini prejeli peticijo proti postavitvi parkomatov na območju Kodeljevega

Za Ljubljanainfo na ljubljanski mestni občini razlagajo: »Prejeli smo nekaj klicev tamkajšnjih stanovalcev, predvsem takšnih z zaprosilom za pojasnilo o novi prometni ureditvi – načinu parkiranja. Proti postavitvi parkomatov na območju Kodeljevega smo prejeli peticijo s popisnimi listami za Menardovo in Goce Delčeva ulico.«

Izpostavljajo tudi, da želijo s tovrstnimi ureditvami izboljšati kakovost bivanja. 

»Najustreznejša rešitev za zanesljivo ureditev parkirnih razmer, ki je tudi skladna z vsemi tajnostno naravnanimi strateškimi zavezami MOL, je vzpostavitev režima zaračunavanja parkirnine na javnih parkirnih mestih,« ob tem izpostavljajo na občini.

Namen je tudi zmanjšanje števila dnevnih migracij z daljšim časom parkiranja

Številni meščani na različnih delih prestolnice se dnevno pritožujejo nad pomanjkanjem parkirnih mest. 

»Poleg spodbujanja trajnostne mobilnosti je naš namen tudi zmanjšati število dnevnih migracij z daljšim časom parkiranja ter tako omogočiti več prostih parkirnih mest za stanovalce posameznih območij,« so za Ljubljanainfo povedali na občini.

Ne spodbujajo brezplačnega parkiranja

Na vprašanje o tem, ali lahko recimo starši, ki otroke pripeljejo v športni park Kodeljevo, kje v bližini avtomobil parkirajo brezplačno, direktnega odgovora nismo dobili. So pa z občine sporočili, da skladno s trajnostnimi usmeritvami ne spodbujajo brezplačnega parkiranja.

»Namesto tega v okolici otroških igrišč in parkov prav v okviru letošnjega evropskega tedna mobilnosti nameščamo dodatna stojala za parkiranje koles, saj želimo obiskovalce teh območij pritegniti, da tja pridejo s kolesom, pa tudi peš ali z javnim prevozom, namesto z avtomobilom,« pravijo.

Starejše novice