Pia Seidl
Ned, 14.8.2022 08:00
V času poletnih mesecev so tudi tržnice polne sočnega sezonskega sadja. Nič drugače ni na glavni ljubljanski tržnici, kjer mimoidočim ponujajo številne vire vitaminov.

Obiskali smo osrednjo ljubljansko tržnico na Vodnikovem trgu, kjer so nam zaposleni na stojnicah zaupali več o letošnji ponudbi sadja in tegobah, ki jih povzroča suša.

Na ljubljanski tržnici je v zraku moč vonjati agrume, sliši se brenčanje čebel in naročila tujcev, ki jih v tem letnem času privabljajo barvite stojnice, polne sezonskega sadja in zelenjave.

Tujci kupili kar dva kilograma vipavskih breskev

»Mi smo poznani po breskvah. Tudi tujci si vzamejo dve do tri breskve ali pa celo kilogram breskev. Italijanska družina s tremi otroki je kupila dva kilograma breskev. Kilogram breskev stane od dva evra in pol do tri evre. Breskve so zaradi suše precej sladke. Namakalni sistem Vogršček ne deluje in mi iz Vipave ne smemo zalivati breskev z njim, saj lahko dobimo kazen.

Naše breskve so popolnoma drugačnega okusa kot tiste iz trgovine. Ko gremo s tržnice, se zapeljemo v sadovnjak in vsak večer z dreves naberemo sveže breskve,« je povedala prodajalka, ki z možem vsako poletje na tržnici prodaja breskve iz Vipave.

Zaradi suše manj sadja

»Cene so približno enake kot lani. Zaradi suše je manj sadja. Posledično je cena nabave sadja višja. Mimoidoči imajo najraje sezonsko sadje. Vse si želijo, ampak je premalo denarja,« pove prodajalka sadja.

Sezonsko sadje po večini prodajajo po enakih cenah kot lani. Za kilogram borovnic boste tako odšteli 12 evrov, za kilogram breskev pa do tri evre.

Suša je marsikaterega pridelovalca sadja prizadela, saj so pridelali manj kot po navadi. Posledično je tudi cena nabave sadja dražja, pa vendar sogovornik izpostavi, da »v primeru, da je sadja veliko, je slednje manj kakovostno, saj jih na drevesu raste več in je bolj ogroženo«.

Poleti najbolj priljubljena lubenica

Na svoji stojnici sadje prodaja po enaki ceni kot lani. Doda, da je cena za kilogram določenega sadja odvisna od ponudbe. Če je veliko ponudbe, je seveda cenejše.

Na vprašanje, kaj imajo kupci od sadja najraje, pa odgovori:

»Azijci imajo zelo radi ploščate breskve in fige. Na splošno je popularno eksotično sadje, pa tudi grozdje, vendar je odvisno od dneva. Ne morem se vnaprej pripraviti, katero sadje se bo najbolj prodajalo. Vsak dan je drugače. Domačini imajo zelo radi domače jagode. Trenutno je manj domačinov, ki so stalne stranke in za katere že točno vem, kaj bodo kupile. V poletnih mesecih pa prevladuje nakup lubenice.« 

Starejše novice