Ljubljanainfo
Sre, 10.1.2024 12:29
Zdravstveni dom za študente Univerze v Ljubljani bo organiziral že 16. cepilni dan proti humanemu papiloma virusu, bolj znanem kot HPV.

V Zdravstvenem domu za študente Univerze v Ljubljani že šestnajsto leto zapored organizirajo cepilni dan v boju proti okužbam s humanim papiloma virusom - HPV. 

Okužba s HPV je najpogostejša spolno prenosljiva okužba, povezana z rakom materničnega vratu. 

Namen cepilnega dneva je nuditi študentkam in študentom možnost brezplačnega cepljenja ter izboljšati ozaveščenost o pomenu zaščite pred to resno zdravstveno grožnjo.

Na brezplačno cepljenje zato v zdravstvenem domu vabijo študentke zamudnice, torej rojene 1998 in mlajše, ki še niso bile cepljene, ter samoplačniško vse ostale študentke in študente, ki se želijo zaščititi pred okužbo s HPV.

Cepilni dan bo potekal 17. januarja, od 7. do 19. ure, na Aškerčevi 4 v Ljubljani. Obvezno je predhodno naročanje, in sicer do 16. januarja preko aplikacije doZdravnika.

Za učinkovito zaščito pred okužbo z virusi HPV je priporočljivo cepljenje po shemi s tremi odmerki, kar vključuje prvi odmerek in poživitvena odmerka.

Najpogosteje se prenaša s spolnimi odnosi

Humani papilom virus ali skrajšano HPV je virus, ki se najpogosteje prenaša spolno, pri čemer se mnogi okužijo, ne da bi vedeli, da so nosilci virusa. 

Okužbe najpogosteje zabeležijo pri mladostnikih in mladih odraslih, starih od 15 do 25 let

Medtem ko nekateri morda nimajo izrazitih simptomov, se pri drugih lahko pojavijo bradavice na spolovilih ali drugje po telesu (na primer po obrazu, rokah in stopalih).

Poleg tega pa lahko virus HPV povzroči resnejše zdravstvene težave, kot so predrakave in rakave spremembe na različnih delih telesa.

Še vedno se lahko cepijo tudi zamudniki

Poleg tega so pristojni spomnili še na pomembnost cepljenja proti HPV v nacionalnem programu cepljenja, ki je brezplačno na voljo vsem dekletom v 6. razredu osnovne šole

Zamudnice iz tega programa, rojene leta 1998 ali pozneje, se lahko še vedno brezplačno cepijo pri svojem izbranem zdravniku. Podobno velja tudi za fante v 7. ali 8. razredu osnovne šole, ki še niso bili cepljeni.

Kot novost pa izpostavljajo cepljenje za dijake, ki obiskujejo 1. ali 3. letnik srednje šole. 

Cepljenje proti HPV je priporočljivo tudi za fante in moške ter starejša dekleta in ženske, vendar pa je zanje samoplačniško

Komentarji (1)

Bojan Bitežnik (ni preverjeno)

Ovce, hitro na pik.

Starejše novice