Dunajska cesta (foto: Bobo).
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Čet, 17.11.2022 09:30
Zaradi novih intervalov semaforjev na Dunajski se je pot kolesarjev precej podaljšala, na Mestni občini Ljubljana pa pravijo, da so novi intervali določeni na podlagi štetja prometa.

Nedavno smo poročali o tem, da so ljubljanski kolesarji nejevoljni zaradi spremembe intervalov semaforjev na Dunajski cesti, zaradi katerih se po njihovih besedah po novem stoji na vsakem semaforju posebej.

To občutno podaljša njihov čas vožnje.

V zvezi z omenjeno problematiko pa so se nam zdaj oglasili z Mestne občine Ljubljana, z oddelka za gospodarske dejavnosti in promet mestne uprave, kamor smo se obrnili po pojasnilo.

Povedali so, da novi intervali na semaforjih na Dunajski cesti vplivajo na vse prometne udeležence, ki pa potrebujejo nekaj časa, da se na spremembo navadijo, kakor to velja pri vsaki novosti.

To, da morajo kolesarji stati pri vsakem semaforju posebej, naj ne bi držalo, zagotovo pa stojijo pri nekaterih drugih, kot so v preteklosti. Prav tako ne drži, da pešci ne morejo opraviti cele poti preko prehoda.

»Semaforji delujejo tako, da mora pešec, ki stopi na zebro v zadnjem trenutku zelene luči, varno prehoditi celotno zebro oziroma da mora kolesar, ki zapelje na prehod v zadnjem trenutku zelene luči, prehod prepeljati varno - to je tako imenovan varovalni čas, ko hkrati gorita rdeči luči na prehodu in za vozila,« so pojasnili.

Njihov cilj je zagotoviti optimalno vodenje vseh prometnih udeležencev, kar pomeni tudi  kompromis za vse.

Na obravnavanem odseku Dunajske ceste, to je na odseku med Tivolsko cesto in krožnim križiščem na Ježici, je 13 semaforiziranih križišč, urejeni so še štirje semaforizirani prehodi za pešce in kolesarje preko vozišča Dunajske.

Ta odsek Dunajske je dolg skoraj pet kilometrov. Poleg semaforiziranih križišč in prehodov je na Dunajsko priključenih še več drugih cest in uvozov.

Zagotovitev vodenja brez ustavljanja na celotnem odseku ni mogoče, preprečeno pa je tudi nujno vstavljanje pri rdeči luči v vsakem križišču.

Novi intervali so po njihovih besedah določeni na podlagi štetja prometa, ki je pokazalo, da so se v zadnjem času prometne obremenitve spremenile.

Število prometnih udeležencev na vseh krakih v križišču je bolj izenačeno, zato ni mogoče več obravnavati določene smeri kot izrazito najmočnejšo smer.

Z uvedbo novega krmiljenja se je spremenil ritem opravljanja poti za vse prometne udeležence. V primerjavi s predhodnih stanjem se krmilni programi tudi zamenjajo večkrat na dan.

Pričakujejo, da se bo promet v nekaj dneh stabiliziral, razmere pa bodo spremljali in se, če bo potrebno, ustrezno odzvali na ugotovitve.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice