Fotografija je simbolična.
Patricija Fašalek
Sre, 6.4.2022 13:21
Novi prostori na Očesni kliniki ljubljanskega kliničnega centra ustvarjajo približek domačega okolja za slepe in slabovidne.

Cilj rehabilitacije, ki je bodo slepi in slabovidni lahko deležni v novem Nacionalnem centru za celovito rehabilitacijo slepih in slabovidnih, je posameznika z delno ali popolno izgubo vida usposobiti za čim bolj neodvisno življenje ter vključevanje v zasebno, poklicno in javno življenje.

»Pravijo, da vsak vidi svet skozi svoje oči. Vid je čut, na katerega se zanašamo od trenutka, ko se zjutraj zbudimo, pomaga nam pri orientaciji in socializaciji.

Ravno zato njegova okvara ali celo izguba izjemno prizadene posameznika in vzbuja zaskrbljenost na zdravstveni ter družbeni ravni,« je na dogodku povedal minister za zdravje Janez Poklukar, so zapisali na vladni spletni strani.

Prostori, ki jih je imela Očesna klinika na voljo doslej, so bili za kakovostno izvajanje programa bistveno premajhni, nefunkcionalni in niso omogočali izkoriščanja vsega znanja in razpoložljive opreme, so še izpostavili.

Kaj vse vključujejo prenovljeni prostori?

Prenovljeni prostori so prilagojeni specifičnim potrebam za rehabilitacijo slepih in slabovidnih otrok, mladostnikov in odraslih ter vključujejo: sobo za testiranje, vzorčno stanovanje, senzorno taktilno sobo, dnevno sobo, predavalnico, čakalnico ter prostore namenjene tiflopedagogom, zdravnikom, socialnim delavcem, psihologom, administraciji in medicinskim sestram.

Za nove prostore več kot milijon evrov

Investicija v višini več kot milijon evrov bo omogočila boljšo kakovost in dostopnost programa celovite rehabilitacije slepih in slabovidnih ter hkrati omilila ekonomsko in družbeno breme slabovidnosti in slepote.

»Iskrena zahvala vsem vam, ki ste stopili skupaj, da je ta projekt zaživel. Ponosen sem na vaš trud, da se prilagodite okvari, psihofizičnemu stanju, potencialom in potrebam posameznega bolnika. Skupaj ustvarjamo boljši sistem, pripravljen na prihodnost,« je ob zaključku dodal Poklukar.

Nosilec in izvajalec programa je Očesna klinika Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana s partnerji: Zvezo slepih in slabovidnih Slovenije, Univerzitetnim rehabilitacijskim inštitutom Republike Slovenije ter sodelujočimi različnimi strokovnjaki s specialnimi znanji oziroma izkušnjami, ki so potrebne pri izvajanju rehabilitacije, so še izpostavili na vladni spletni strani.

Starejše novice