Ljubljanainfo
Ned, 27.2.2022 12:53
Tradicionalnega pohoda po slovenskih mestih z rdečimi baloni letos ne bo. Organizatorji pozivajo, da balone obesimo na okna in se tako spomnimo otrok s posebnimi potrebami in širimo ljubezen.

Mesta po Sloveniji že od leta 2015 ob mednarodnem dnevu redkih bolezni, zadnjem dnevu februarja, napolnijo rdeči baloni. Zavod 13 takrat pozove ljudi, naj se jim pridružijo na poti k premagovanju predsodkov na pohodu z rdečimi baloni. 

Zaradi trenutnih razmer letos pozivajo k izražanju podpore z nalepljenimi rdečimi baloni na oknih po vsej Sloveniji in tudi drugod. 

Podporo lahko tokrat torej izrazite tako, da narišete ali izdelate svoj rdeč balon in ga med 25. februarjem in 4. marcem prilepite na okno, kjer ga bodo videli tudi drugi ter tako izrazite podporo posebnim otrokom in njihovim družinam. 

»Našega in tudi vašega Mednarodnega pohoda z rdečimi baloni zaradi vseh ukrepov tudi letos nismo organizirali v živo, vendar bomo ostali povezani na drugačen način,« pravi Petra Greiner, direktorica Zavoda 13.

»Vsi rdeči baloni na oknih bodo vsem posebnim družinam sporočali, da niso sami in da se duh sprejemanja širi med nami tudi v teh časih, dodaja. 

Zakaj rdeči baloni? Rdeč balon simbolizira upanje in ljubezen ter označuje posebne otroke v družbi. 

Letos s posebno podporo očetom posebnih otrok

Letos so posebej naslovili tudi posebne očete in zanje so pripravili prav poseben video posnetek, da bi jim bil v podporo, v pomoč in da bi ostali neomajni.

Ob tem se je oglasil slovenski igralec Boris Cavazza, ki jim je sporočil: »Že res, da si se ob novici, da imaš posebnega otroka, počutil prestrašenega in zbeganega, morda si bil tudi jezen, a vedi, da bo tvoj otrok iz tebe izvabil najboljše, čudovitost, za katero nisi niti vedel, da jo nosiš v sebi.«

Redke bolezni prizadenejo šest do osem odstotkov ljudi

Evropska organizacija za redke bolezni je za mednarodni dan redkih bolezni razglasila 29. februar. S tem redkim datumom so želeli javnost spomniti na številne redke bolezni in težave, s katerimi se spopadajo bolniki. 

Redkih bolezni je med 5000 in 8000, prizadenejo pa približno šest do osem odstotkov ljudi po svetu.  Zavod 13 je pri organizaciji dogodka podprla tudi Zavarovalnica Triglav.  

Starejše novice