Slika je simbolična (foto: Bobo).
Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Pon, 29.5.2023 11:00
Na Kongresnem trgu se danes začenja 17. mednarodni festival Igraj se z mano, ki ga bo zaznamoval shod Gibanja za odpravo odvzema volilne pravice osebam z invalidnostjo pod geslom »Volilna pravica ni kaprica«.

V okviru shoda bodo opozarjali na 3500 oseb, ki jim je pravica odvzeta, uprizorili bodo tudi simbolične volitve v podporo pravicam invalidov. Letošnji festival bo zaznamoval shod Gibanja za odpravo odvzema volilne pravice osebam z invalidnostjo, ki bo ob 11.30 na Trgu republike, organizirajo pa ga Zveza Sonček, Zavod Risa in Društvo za kulturo inkluzije.

V okviru shoda bodo uprizorili simbolične volitve, na katerih bodo udeleženci lahko oddali svoj glas v podporo pravicam invalidov in preprečevanju njihove diskriminacije.

Organizatorji si že dobro leto aktivno prizadevajo za spremembo 7. člena zakona o volitvah v državni zbor, ki je v nasprotju z določbami ustave, je pojasnila Irena Vovk Terčič iz Zveze Sonček.

Dosledna uporaba 43. člena ustave in zlasti 29. člena konvencije o pravicah oseb z invalidnostjo bi morala po njenih besedah pripeljati do tega, da ima vsak polnoletni državljan pravico voliti in biti voljen, zdaj pa je osebam z invalidnostjo, ki so pod skrbništvom, volilna pravica odvzeta enostransko in v nepravdnem postopku.

Da gre za diskriminacijo, je po njenih besedah ugotovil tudi zagovornik načela enakosti.

Program festivalskih nastopov in delavnic se bo odvijal vsak dan od ponedeljka do četrtka med 9. in 13. uro. Osrednje dogajanje festivala bodo tudi tokrat številne ustvarjalne in športne delavnice ter družabne igre, primerne za ljudi različnih starosti, spola, iz različnih držav, tiste s posebnimi potrebami in tiste brez.

Spremljevalni program festivala bodo dopolnjevali zanimivi in zabavni nastopi na Janezovem odru.

Na festivalu se bodo predstavili številni domači in tuji nastopajoči posamezniki in skupine iz vrtcev, osnovnih šol, društev, varstveno-delovnih centrov in drugih organizacij.

»Vsak je unikaten, poseben, edinstven. In zaradi vsakega od nas je svet lepši, kot bi bil, če se vanj ne bi rodili,« so zapisali organizatorji, Center Janeza Levca Ljubljana in Društvo za kulturo inkluzije.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice