Foto: Zajem zaslona/Google Maps.
Ljubljanainfo
Sre, 12.6.2024 18:00
»Mesto Ljubljana potrjuje, da je demokratično in emancipirano mesto, ki spoštuje osebno svobodo in enakopravnost posameznika,« je navedel predlagatelj poimenovanja.

Na julijski seji ljubljanskega mestnega sveta bodo svetniki odločali o poimenovanju več ulic in parka na Prulah. 

Predlagano je, da se park poimenuje Park Ade Škerl in Sonje Plaskan. Če bo predlog uspešen, bo to prvi park, poimenovan po istospolnem paru, izhaja iz objavljenega gradiva za svetnike.

Kdo sta bili Ada in Sonja?

Ada Škerl se je leta 1924 rodila v Ljubljani. Kot gimnazijka se je pridružila osvobodilni fronti, kjer je tudi že začela pisati pesmi. Po vojni je doštudirala slavistiko in se po nekajletnem učiteljevanju popolnoma posvetila lektoriranju za Ljubljanski radio, prevajanju in pisanju pesmi. 

Izdala je štiri pesniške zbirke: Senca v srcu, Status febrilis, Obledeli pasteli in Temna tišina. Je sodobnica pesnikov Cirila Zlobca, Toneta Pavčka, Janeza Menarta in Kajetana Koviča, pesnikov, začetnikov eklektičnega ekspresionizma in intimne poezije. 

Bila je izredno družbeno angažirana, soustvarjalka ljubljanskega kulturnega zivljena, kar dokazujejo njena številna sodelovanja na branjih poezije, revijalne in časopisne objave njenih pesmi, soudeležba v slovenskih in tujih pesniških antologijah. 

Pisala je tudi kratko prozo za otroke, ki so jo ilustrirale priznane slovenske ilustratorke ter prevedla številne radijske igre. Njen prevajalski opus je obširen in raznolik.

Sonja Plaskan je bila med vojno internirana skupaj s celo družino poljsko-slovenskih intelektualcev v Srbijo, od koder se je vrnila nazaj v Ljubljano in imela zaradi težkega življenja v internaciji zdravstvene težave celo življenje. Ukvarjala se je s prevajanjem in skupaj z Ado Skerl izdala več prevodov. 

Kje bo park?

Park bo po načrtih obsegal zeleno površino, obdano s stanovanjskimi bloki, ki jo na jugu omejuje Praprotnikova ulica, na severu Zvonarska ulica, na vzhodu Prijateljeva ulica in na zahodu Cimpermanova ulica. 

Prule bodo tako morda že kaj kmalu obogatene z unikatnim novim imenom parka.

Komentarji (6)

KOMANDANT MARK (ni preverjeno)

Zdaj bo mene vsak čas moralo bi sram, ker nisem pederčina, ali kaj....?!!

Stanepeder33 (ni preverjeno)

A veš kva, ti si zih pederčina pa tega še ne veš... Verjem, ko enkrat dobrega kurca fafaš, ti ne diši nobena pička več...

In reply to by KOMANDANT MARK (ni preverjeno)

Dušan Lah (ni preverjeno)

Tebi očitno

In reply to by Stanepeder33 (ni preverjeno)

Kurti (ni preverjeno)

Včasih je bilo prepovedano, potem je bilo sramotno, danes je ponos, ko bo obvezno, se izselim iz te pederske države.

Ejsj (ni preverjeno)

Potrebujemo diktatora , da bo naredo red v tej drzavi. Pa te ljudi mal na fronto poslal.

Pavel (ni preverjeno)

Oprostite ce je ulico dobila samo zato ker je bila homoseksualno usmerjena potem zbogom pamet vseh na občini pa nimam nic proti istospolnim ce bi nas pustili pri miru brez raznih parad in taksnih neumnosti kot tukaj pisete v casopisu novinarji in komentatorji ker ce ne bi bilo hetero ne bi niti njih bilo!!!

Starejše novice