Slika je simbolična (foto: Bobo).
Ljubljanainfo
Sre, 17.5.2023 11:15
Na ljubljanskem okrožnem sodišču včeraj sojenje ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću zaradi parkirišča v Stožicah, slednji odločno: »Zaupam sodišču«.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je včeraj nadaljevalo sojenje ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću in soobtoženim, ki jim tožilstvo očita oškodovanje evropskih sredstev in preslepitve bank v zadevi parkirišča v Stožicah.

Spregovoril je sodni izvedenec, sicer pa se bo glavna obravnava, ki se je včeraj začela znova, ker je od zadnje minilo več kot pol leta, nadaljevala sredi junija in bi se lahko zaključila konec junija.

Specializirano državno tožilstvo Jankoviću očita, da je zlorabil položaj, da bi omogočil pridobitev velike protipravne premoženjske koristi, poroča STA.

Nekdanjemu direktorju Zavoda Tivoli Romanu Jakiču, nekdanjemu direktorju Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice Samu Lozeju, Urošu Ogrinu in Zlatku Sraki iz družbe Grep, ki je gradila center Stožice, Marku Kolencu iz občinskega oddelka za šport in direktorju projekta gradnje športnega parka Stožice Andreju Lavriču pa obtožnica očita, da so pomagali pri tem kaznivem dejanju.

Sporna sklenitev pogodbe med občino in Grepom

Na predobravnavnem naroku marca 2020 nihče ni priznal krivde, zato je novembra 2021 več kot devet let po hišnih preiskavah stekla glavna obravnava.

Do sredine lanskega leta so zaslišali več prič, nato pa se je ustavilo, ker je sodišče čakalo na izdelavo izvedenskega mnenja. Obramba je v postopku trdila, da ni bilo storjeno nobeno kaznivo dejanje in da je bila podpisana pogodba za objekt v celoti (na ključ), vse količine, ki jih tožilstvo očita, pa da so bile stvar izvajalcev oz. zasebnega partnerja.

Za tožilstvo je po podatkih STA sporna sklenitev pogodbe med občino in Grepom za najem 2500 parkirnih mest v okviru centra Stožice za okoli 1,8 milijona evrov na leto, s čimer naj bi Grepu omogočili, da je izpolnjeval pogoje bank za pridobitev prve in druge tranše posojila v skupni višini 87,9 milijona evrov.

Občina pa je s tem prišla do 9,4-milijonskega sofinanciranja iz državnega proračuna in evropskih sredstev. Tožilstvo trdi, da nobeno od občinskih podjetij toliko parkirnih mest ni potrebovalo in da je bil namen le, da bi Grep izpolnjeval pogoje bank.

Janković: To so neumestna podtikanja

Zoran Janković je na včerajšnji redni novinarski konferenci po obravnavi odgovarjal na vprašanja novinarjev, med katerimi so bili tudi očitki, da ima sodišče proti njemu 'močne dokaze'.

»Dajte to prosim malo bolj pojasniti. Pričakujete, da ker je glavna obravnava stekla, imajo močne dokaze proti meni? Ste sigurni? To vprašanje je po mojem mnenju neumestno,« je bil oster Janković.

Povedal je, da je bil v času šestnajstih let županovanja v osmih procesih na sodišču, od tega sta bila dva še iz časov Mercatorja, oba sta končana, štiri pa iz časa županovanja.

»Razen prve zadeve iz Mercatorja, prodaja oziroma nakup zemljišča v Nišu, vse vodi tožilka Blanka Žgajnar, kdorkoli pa je bil noter od vas novinarjev in je poslušal mnenje sodnega izvedenca, si je lahko ustvaril svoje mnenje. On je tudi zavrnil navedbe tožilke, da stadion ni dokončan,« je dejal Janković in nadaljeval, da »bi vsakemu želel, da na svoji koži izkusi, kako je, če dobiš hišno preiskavo za stvari, ki so neumestne«.

Omenil je tudi, da ima izdane pravnomočne oprostilne sodbe.

»Na vaše podtikanje v zvezi z močnimi dokazi pa imam samo en odgovor - da mi je žal, da je šel zasebni partner v stečaj. Mi mamo stadion in dvorano, kjer je letno milijon obiskovalcev, imamo tudi zgrajeno Štajersko cesto, od 1300 parkirnih mest je 900 dokončanih, vse skupaj je občina plačala brez davka iz proračuna 114 milijonov evrov, od zasebnih partnerjev in evropskih sredstev pa je dobila 111 milijonov evrov.

Ko boste kje na svetu našli dva taka objekta s takšno infrastrukturo za tri milijone evrov neto plus davek, bom šel kar sam v katerikoli zapor, do takrat pa popolnoma mirno spim. Zaupam sodišču, ne komentiram, pričakujem pravico, drugače na sodišče niti ne bi hodil,« je zaključil župan.

Starejše novice