Ljubljanainfo
Ned, 23.10.2022 22:16
V drugi krog pa sta se uvrstila poslanec SDS Anže Logar in odvetnica Nataša Pirc Musar.

Predsedniški kandidat Anže Logar, ki mu prvi delni izidi današnjega prvega kroga volitev kažejo prvo mesto in zanesljivo uvrstitev v drugi krog, se je v prvem odzivu zahvalil vsem volivcem za glas. 

Po njegovem mnenju je to potrditev, da je slogan njegove kampanje Sodelujmo #ZAprihodnost tisto, kar v Sloveniji potrebujemo v naslednjih petih letih.

Logar je že čestital neodvisni kandidatki Nataši Pirc Musar, ki se bo prav tako uvrstila v drugi krog volitev čez tri tedne. Ocenil je, da bo na koncu razlika med njima še rahlo manjša.

Preberite še:

Logar pričakuje vsebinsko razpravo

Pred drugim krogom Logar pričakuje vsebinsko razpravo, na koncu pa se bodo volivci odločili, kateri bo prepričljivejši, je dejal.

»Kot predsednik republike bom predsednik vseh državljank in državljanov in na ta način bom pristopil tudi h kampanji v drugem krogu,« je napovedal.

V tednih kampanje, ki prihajajo, se namerava po državi čim več srečevati z volivci. Kot je dejal, bo dokazal, da »bo podpore še bistveno več« in da bo v nov mandat prišel kot zmagovalec, »kot predsednik vseh državljank in državljanov, in da bomo lahko program, ki sem ga predstavil v kampanji, udejanjal v naslednjih petih letih«.

Logar, ki je kandidiral s podporo volivcev ter strank SDS in SLS, je povedal, da je kampanjo vodil popolnoma ločeno.

»V kampanji predstavljam stališča, ki jih sam zastopam in za katerimi stojim. Nekateri so morda to razumeli, kot da se distanciram, dejansko pa sem bil sam, Anže Logar, kandidat,« je zatrdil.

Ima pa tudi podporo dveh strank in v štab je povabil prvaka obeh, je dejal. V štab sta danes prišla tako predsednik SLS Marko Balažic kot prvi mož SDS Janez Janša. Slednji sicer za zdaj ne daje izjav, Logar pa je povedal, da mu je Janša čestital za uspeh v prvem krogu. 

Na novinarsko vprašanje, ali se bo Janša v drugem krogu vključil v kampanjo, je Logar odgovoril, da vodi svojo kampanjo in bo nadaljeval delo, ki ga je s svojo ekipo opravljal v prvem krogu.

V predsedniški kampanji Logar kot svoj cilj navaja Slovenijo, »deželo visokega življenjskega standarda, sproščeno, s čistim okoljem, delujočim sistemom, ničelno toleranco do korupcije in solidarno družbo, ki zna in zmore sodelovati«.

Pirc Musar verjame, da je čas za prvo žensko predsednico

»Veselim se drugega kroga, veselim se finala,« je poudarila Pirc Musarjeva, ki verjame, da je prišel čas za prvo žensko predsednico.

Kot je dejala, je na drugi krog pripravljena, saj se ne bo spreminjala in bo še naprej zagovarjala iste stvari.

Po njenem mnenju rezultat kaže, da volivke in volivci ne poslušajo diktatov strank, »da so prepoznali kakovosti neodvisne kandidatke, ki se zaradi te predvolilne kampanje ni spremenila čisto nič in se ne bo«.

Poudarila je, da ves čas živi iste vrednote in jih bo še naprej. Veseli jo, da so ljudje te vrednote prepoznali.

»Desetletja sem podpornica LGBTQ+ skupnosti, sem za pravico do svobodnega odločanja o rojstvih, za splav. To so stvari, ki mi jih nihče ne more izvzeti iz mojega genskega zapisa,« je dodala in napovedala, da se bo vedno borila za te pravice, za vse človekove pravice.

Pirc Musarjeva se je sicer zahvalila vsem volivkam in volivcem, predvsem tistim, ki so glasovali zanjo, pa tudi tistim, ki niso. Volitve so praznik demokracije, je poudarila.

Veseli jo, da je bilo kandidatov za predsedniško mesto sedem, čeprav ji je bilo, ker je bilo na levem bloku kandidatov več, zaradi tega težje.

»Ampak to je demokracija,« je še dodala.

Starejše novice