Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Tor, 16.11.2021 13:31
Poklukar: Bolnišnice vzpostavile vse predvidene postelje za intenzivne covidne bolnike.

Bolnišnice so z današnjim dnem vzpostavile vse predvidene kapacitete za intenzivne covidne bolnike, in sicer 288.

»S tem prehajamo na maksimum obravnav, ki jih zmoremo, da je standard še minimalno zadovoljiv,« je povedal minister za zdravje Janez Poklukar. Če bo intenzivnih bolnikov več, bodo v zdravstvu uvedli skrajne izredne razmere.

Standard obravnave možno zmanjšan

Bolnike, tako covidne kot ostale, bodo v tem primeru sicer obravnavali, vendar pa bo standard močno zmanjšan. Priprave, kako se organizirati, če številka intenzivnih bolnikov preseže 288, že potekajo, je na današnji vladni novinarski konferenci povedal minister.

»Glede obravnav smo že sedaj v situaciji, ko po eni strani še komaj rešujemo življenja in po drugi strani zdravimo nujna in hitra stanja. Lahko bi rekli, da imamo v zdravstvu uveden zdravstveni lockdown, saj praktično nimamo druge izbire. Vsi nenujni posegi so odpovedani ali se odpovedujejo,« je pojasnil Poklukar.

Poziv vsem, ki bi želeli pomagati na covid oddelkih

Bolnišnice v teh dneh po njegovih besedah prioritetno usmerjajo svoje kadrovske kapacitete v zdravljenje covidnih in nujnih bolnikov.

Med drugim je bilo iz necovidnih bolnišnic že v prvih dnevih premeščenih vsaj 18 zdravnikov in več kot 50 zaposlenih iz zdravstvenih domov. Še naprej potekajo pogovori za premestitev večjega števila zdravstvenega osebja.

Ob tem jim pomaga tudi 40 študentov medicine in vsaj 260 dijakov in študentov zdravstvenih srednjih šol in fakultet.

Ob tem je Poklukar pozval vse, ki so usposobljeni in bi želeli pomagati, da se javijo covidnim bolnišnicam.

V tem trenutku najbolj primanjkuje medicinskih sester, ki so kadarkoli delale v enotah intenzivne terapije.

Zalog kisika in jeklenk v Sloveniji dovolj

Bolnike, ki so preboleli covid-19, a jih ni mogoče odpustiti v domačo oskrbo, prerazporejajo v necovidne kapacitete, tudi v zdravilišča. Centralizirali so psihiatrično zdravljenje covidnih bolnikov v ljubljanski psihiatrični kliniki, centralizirajo tudi porode in otroško intenzivno terapijo.

Glede možnosti napotitve bolnikov v tujino oziroma pomoči tujih kadrov v Slovenijo je pojasnil, da se z okoliškimi državami o tem pogovarjajo, a z nobeno niso sklenili kakšnega fiksnega dogovora. Prav tako je opozoril, da imajo zaostrene epidemiološke razmere tudi drugod.

Zagotavlja, da je zalog kisika in jeklenk v Sloveniji dovolj, prav tako je dovolj osebne varovalne opreme.

Stanje že na robu zdravstvenega bankrota oziroma zloma

Ob tem je Poklukar pozval vse, ki so usposobljeni in bi želeli pomagati, da se javijo covidnim bolnišnicam.

V tem trenutku najbolj primanjkuje medicinskih sester, ki so kadarkoli delale v enotah intenzivne terapije, pa tudi ostalih, ki so kadarkoli delale v zdravstvu. Med zdravniki je največji primanjkljaj pri anesteziologih, intenzivistih, internistih, pulmologih in nevrologih.

Opozoril je, da je situacija res zaskrbljujoča. Vse je ponovno pozval k cepljenju proti covidu-19 in upoštevanju vseh ukrepov.

Žalosti ga, da so zdravstveni delavci na svoja pleča prejeli ves gnev in razdvojenost te družbe. Po njegovem mnenju nas je stanje že pripeljalo na rob zdravstvenega bankrota oziroma zloma.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice