Foto: Branka Keser
Ljubljanainfo
Sre, 2.3.2022 10:36
Prvi begunci iz Ukrajine so že v ponedeljek prispeli v Slovenijo. Notranji minister Aleš Hojs že pred dnevi dejal, da se že vzpostavljajo begunski centri. Preverili smo, kje.

Pred slabim tednom dni je Rusija začela invazijo na Ukrajino. Po zadnjih podatkih Združenih narodov je iz Ukrajine od začetka ruske invazije minuli četrtek zbežalo že okoli 660.000 ljudi.

Po številu beguncev prednjači Poljska, sledi ji Madžarska, kamor jih je že do ponedeljka popoldne prišlo okoli 94.000, piše STA. Po več deset tisoč jih je tudi v Moldaviji, Romuniji in na Slovaškem.
 

Prvi begunci tudi že skozi Mursko Soboto

Tudi skozi Mursko Soboto so v ponedeljek potovali prvi ukrajinski begunci. Mlada Ukrajinka, njen sin in mati so zapustili rodno državo že v četrtek.

Kot so dejali v pogovoru za Sobotainfo, so se zaradi bombardiranja v bližini njihovih hiš in majhnega otroka odločili, da zapustijo svojo državo. 

Vzeli so prtljago in otroka ter odšli na pot. Na meji je bila več 20 kilometrov dolga kolona.

V Murski Soboti so sedli na vlak, ki jih je odpeljal proti Ljubljani. To bo njihova začasna lokacija, kjer se bodo namestili. Kam jih bo vodila pot, za zdaj še ne vedo, če se bo situacija izboljšala, se bodo vrnili v Ukrajino.

Predvidena razpršenost po celotni Sloveniji

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je pred dnevi dejal, da lahko Slovenija v pomoč Ukrajini zagotovi prostor za 180.000 do 200.000 beguncev.

Za Sobotainfo so iz notranjega ministrstva sicer sporočili, da bo Slovenija sprejela sorazmeren delež, ki ga bodo dogovorili z drugimi državami članicami Evropske unije. 

»V prvi fazi sprejetja se namestitev načrtuje na lokacijah Ljubljana in Logatec, kjer so namestitve že pripravljene. 

O drugih konkretnih lokacijah za zdaj še ne moremo govoriti, predvidena pa je razpršenost po celotni Sloveniji,« so na vprašanje, ali bodo ukrajinski begunci nameščeni tudi v Pomurju, odgovorili na ministrstvu. 

Begunci za zdaj nastanjeni pri družinah

Dodajajo še, da institucije, ki so vključene v proces, so civilna zaščita, Rdeči križ, vojska, lokalne skupnosti in drugi. Evidenco sprejema beguncev vzpostavljajo, trenutno pa je v Slovenijo že prišlo nekaj posameznikov, ki so za zdaj nastanjeni pri družinah.

Sicer pa je minister za obrambo Matej Tonin, pred dnevi dejal tudi, da naj bi bilo v posebnem centru v Logatcu za ženske z otroki zagotovljenih 250 mest. 

Starejše novice