STA
Pet, 18.2.2022 08:58
Vlada še brez odločitve o rahljanju epidemičnih ukrepov.

Vlada kljub nekaterim neuradnim napovedim včeraj ni sprejela odločitve glede rahljanja epidemičnih ukrepov. Pričakovati je bilo, da bo odločitev sprejela na včerajšnji večerni dopisni seji. Po neuradnih informacijah STA je bila seja sicer sklicana, a vlada na njej ni razpravljala o epidemičnih ukrepih.

 

Počivalšek za sproščanje v gospodarstvu

Po poročanju N1 se je zapletlo zaradi zahtev gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ki si želi širšega rahljanja ukrepov, kot so ga v torek na posvetu na Brdu pri Kranju predlagali predstavniki zdravstva.

Počivalšek je v sredo v izjavi za medije namreč napovedal, da bo vladi predlagal podaljšanje obratovalnega časa gostinskih lokalov, ki lahko trenutno obratujejo do največ 22. ure, na polnoč.

Prav tako bo predlagal ponovno odprtje nočnih klubov in diskotek ob upoštevanju pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT) in ob opravljenem hitrem antigenskem testu na koronavirus, ki bi moral biti opravljen pred največ 12 urami.

Ukinitev PCT na terasah?

Udeleženci posveta pa so vladi predlagali ukinitev pogoja PCT v bankah, poštah, upravnih enotah in trgovinah.

V gostinstvu so predstavniki zdravstva po besedah vodje strokovne skupine za covid-19 Mateje Logar predlagali ukinitev pogoja PCT na zunanjih površinah gostinskih lokalov, ob ohranitvi omejitve števila gostov na terasah oz. vrtovih. Ukinjanja pogoja PCT v notranjosti lokalov za zdaj ne predlagajo.

Kot je po posvetu pojasnil Mario Fafangel z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), so epidemiologi predlagali ukinitev karanten ob tveganih stikih z okuženimi s koronavirusom. Prav tako predlagajo zaustavitev epidemiološkega iskanja in obveščanja tveganih stikov okuženih.

Odrejanje karanten

Minister za zdravje Janez Poklukar je po posvetu napovedal, da bi se lahko odrejanje karanten predvidoma končalo v danes. Ker vlada na včerajšnji seji o tem ni odločala, se njegova napoved ne bo uresničila.

Tako še ni povsem jasno, kdaj bo vlada odločala o rahljanju ukrepov in kdaj bodo spremembe stopile v veljavo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice