Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Pet, 2.6.2023 18:00
Ta vikend prinaša še en zanimiv festival, ki se bo odvijal prvič. V uredništvu smo intervjuvali Ivo Hari, organizatorko.

Jutri se bo začel prvi slovenski Festival nabiralništva, ki bo nekaj posebnega za vse ljubitelje zelišč in trajnostnega nabiralništva. Festival se bo osredotočal tako na nabiralništvo samo kot na kulinariko. Njegov namen je razširiti znanje o divji hrani okoli nas in udejaniti načela nabiralniške etike in spoštovanje do narave.

 »Cilj našega dogodka ni izkoriščanje narave, ampak ozaveščanje ožje in širše javnosti na temo ohranjanja okolja. Zaradi tega bodo na našem dogodku prisotne tudi nevladne okoljevarstvene organizacije. Tekom popoldneva pa se bo odvila okrogla miza s slovenskimi strokovnjaki na temo etičnega nabiralništva ter strokovno predavanje o ohranjanju naravnih habitatov. «, so zapisali organizatorji na spletni strani.

V nedeljo, 4.6., pa se bo festival odvijal tudi na Pogačarjevem trgu, kjer bo v fokusu kuharski šov. Festival bo združil nekatere najbolj znane kuharje pri nas, to so Bine VolčičUroš Štefelin in Ana Šušteršič.

Dododek bo prinesel nabiralniške delavnice, ki jih bodo vodili slovenski nabiralci in gobarji.

V uredništvu smo spregovorili tudi z oranizatorko, Ivo Hari.

V čem vidiš glavni pomen Festivala nabiralništva?

 »Za letošnjo glavno temo dogodka smo se odločili govoriti o etičnem oz vzdržnostnem nabiralništvu, na temo katerega bosta potekali tudi okrogla miza ter strokovno predavanje z gosti iz ekologije, biologije in politike. Pomembno se nam zdi poudariti, kakšno naravno bogastvo in biotsko raznovrstnost imamo v Sloveniji in ga tudi preko teh tem zaščititi - saj ni samoumevno, niti morebiti ni večno. Naslednjo leto imamo namen izbrati drugo temo in govoriti o njej. Želeli bi si, da te teme dosežejo vse slovenske nabiralce in da ljudje v naravo ne hodijo samo grabit ampak imajo do nje spoštljiv odnos ter naberejo le toliko, kot tudi porabijo. Na samem festivalu se hkrati zberemo nabiralci iz cele Slovenije, majhni zeliščarji in drugi razstavljalci povezani z temo nabiralništva.

V okviru festivala in po festivalu poteka tudi socialno kampanjo #najostanedivja , katero si želimo razširiti skrb za naravo tudi laične populacije, ki se z nabiralništvom ukvarja ljubiteljsko ali so samo ljubitelji narave. Vzpodbujamo vsakega, da stori nekaj dobrega za naravo, npr. pobere smeti, izobražuje o invazivnih vrstah ali zaščitenih rastlinah, naredi kakšno fotografijo in jo skupaj s tem taggom posta na socialnih omrežjih.«

Katera je najpomembnejša lekcija, ki jo lahko obiskovalci osvojijo z obiskom? 

 »3. junija organiziramo nabiralniške delavnice preko cele Slovenije, kjer bo iz strani nabiralcev podano ogromno znanja o prej omenjenih tematikah, hkrati pa bodo obiskovalci spoznali kaj vse raste okoli nas. Divje rastline do 3-4x bolj hranljive od gojenih in zanimivo je, da je tudi veliko plevelov, ki rastejo na vrtu užitnih. Škoda, da jih ljudje ne poznajo in jih populijo in vržejo stran. V okviru festivala vzpodbujamo nabiranje divjih užitnih rastlin, ki rastejo v izobilju in ščitimo tiste, ki so v manjšini oz. jih na nekem področju raste le nekaj. Tistih nikoli ne nabiramo. 
Na glavnem dogodku 4. junija v Ljubljani pa bo od 11h naprej tudi okrogla miza in strokovno predavanje, ki sem ju omenila že prej. Tudi tam verjamem, da lahko obiskovalci izvejo marsikaj novega.«

Kaj je najtežje pri organizaciji taksnega dogodka in kako ste reševali te težave? 

 »Moram reči, da pri organizaciji nismo imeli nobenih težav, razen to, da smo porabli res več časa kot načrtovano, ker je letošnji festival premierno prvič. Tako smo delali vse od začetka, od grafične podobe naprej. Rada bi se zahvalila vsem prostovoljcem, ki so nam pomagali že pred festivalom in tistim, ki nam še bodo na samem festivalu. Posebna zahvala pa gre tudi Maši Mazi, ki nam je naredila celotno grafično podobo, kot si jo sam festival tudi zasluži.« 

Koliko ljudi sodeluje pri organizaciji in koliko obiskovalcev pričakujete? Kdo je ciljna skupina?

 »Glavnino organizacije je prevzelo par oseb, na samem dogodku pa sem na pridruži še več kot 10 prostovoljcev. Celotna ekipa še skupaj z nabiralci, ki bodo vodili delavnice bi rekla, da nas je okrog 30. Glede na to, da je poletje, lepo vreme in tudi veliko turistov, verjamem, da bomo imeli veliko obiskovalcev. Veliko smo naredili tudi na razpoznavnosti preko vseslovenskih medijev. Če še nimate planov za to nedeljo 4. junija, dobrodošli tudi vi!
Ciljna publika so vsi, ki jim je blizu narave ter tudi sladokusci, saj bo na samem festivalu kar nekaj zanimivih ponudnikov, ki bodo ponujali specialitete z divjimi rastlinami, za sam festival pa nam je uspelo zvariti tudi divje pivo.«

Starejše novice