Slika je simbolična
Ljubljanainfo
Ned, 18.12.2022 13:54
Ker so prazniki pred vrati, ni ničesar boljšega, kot svoje popoldne ali vikend preživeti pred televizijo. In ker je leto 2022 postreglo z nekaj odličnimi serijami, ki si jih preprosto morate ogledati, smo za vas izbrali deset res najboljših.

Leto 2022 je bilo še eno vrhunsko leto za sijajne televizijske zgodbe – zmaji so leteli, kovali so se prstani, uporniki so zmagovali in Saul je opravil zadnji klic. 

Ker se nahajamo v zlati dobi televizije, želimo zagotoviti, da svoj čas porabite samo za televizijske serije, ki si ga res zaslužijo.

Pa naj bodo to epske drame, ki vas bodo spravile do solz, napete akcije, nepremagljivi superjunaki ali pa 'sitkomi' v tradicionalnem slogu, za katere vam ni treba veliko razmišljati, a jih boste gledali z nasmehom na obrazu in brez misli v glavi.

Med toliko televizijskimi serijami, med katerimi lahko izbiramo, in z novimi platformami za pretakanje, ki se na videz vzpostavljajo že skoraj vsak mesec, ste morda zamudili nekatere odlične televizijske serije.

Prav zato smo pripravili seznam najboljših, včasih spregledanih televizijskih serij letošnjega leta.

Zmajeva hiša (HBO Max, ocena: 8,5)

Zagotovo ena najboljših televizijskih serij tega leta je Zmajeva hiša. Serija temelji na romanu Georga R. R. Martina Ogenj in kri iz leta 2018 in je postavljena približno 100 let po tem, ko je sedem kraljestev združila hiša Targaryen, skoraj 200 let pred dogodki Igre prestolov in 172 let pred rojstvom Daenerys Targaryen.

Serija prikazuje dogodke, ki so pripeljali do začetka propada hiše Targaryen in uničujoče nasledstvene vojne, znane kot ples zmajev.

Severance (Apple TV+, ocena: 8,7)

Zgodba se osredotoča na moškega po imenu Mark, ki je podvržen procesu, v katerem so spomini na njegovo poklicno in osebno življenje 100-odstotno ločeni, pri čemer pa se ena plat ne zaveda druge.

Serija kaj kmalu pripelje do številnih zapletov in eksistencialnih vprašanj, s katerimi se spopadamo vsi in se nanašajo na ravnotežje ter ločnico med delom in zasebnim življenjem.

The Bear (Hulu, ocena: 8,4)

Letošnja različica Teda Lasa ali Daminega gambita je verjetno The Bear, super hitra polurna drama o restavraciji v Chicagu.

Dogajanje serije je dovolj preprosto, a po epizodi ali dveh vas bo popolnoma posrkala navdušujoča zgodba o kuharskem mojstru svetovnega razreda, ki se vrne v Chicago, da bi vodil družinsko trgovino s sendviči po bratovi nesrečni smrti.

Yellowjackets (Showtime, ocena: 7,9)

Delno zgodba o preživetju, delno psihološka grozljivka in delno drama o odraščanju. Televizijska serija govori o ekipi izjemno nadarjenih srednješolskih nogometašic, ki preživijo letalsko nesrečo, a ostanejo ujete globoko v oddaljeni severni divjini. 

Serija prikazuje njun prehod od uspešne ekipe do divjih klanov, hkrati pa spremlja njihova življenja 25 let kasneje, v času, v katerem se spopadajo s preteklimi travmami. A kar se je začelo v divjini, še zdaleč ni končano.

Monster: The Jeffrey Dahmer Story (Netflix, ocena: 7,9)

Serija govori o življenju Jeffreyja Dahmerja in o tem, kako je postal eden najbolj razvpitih serijskih morilcev v Ameriki. Njegovi umori so se vrstili med letoma 1978 in 1991, v času, med katerim je ubil 17 oseb.

Wednesday (Netflix, ocena: 8,4)

Wednesday je ameriška nadnaravna komična grozljivka, ki temelji na liku Wednesday Addams iz filmov o družini Addams.

Dogajanje se vrti okoli drzne in pametne Wednesday Addams, ki začne obiskovati akademijo Nevermore. Svoj edinstveni talent jasnovidnosti začne uporabljati za odkrivanje skrivnostnih umorov, medtem ko se prilagaja novemu okolju.

Gospodar prstanov: Prstani moči (Amazon, ocena: 6,9)

Vemo, kaj si verjetno mislite, in vam že sedaj odgovarjamo. Serija Gospodar prstanov: Prstani moči ni 'remake' treh filmov Petra Jacksona.

Namesto tega je serija postavljena v tako imenovano drugo dobo Srednjega sveta in pripoveduje zgodbo, postavljeno v čas nastanka mogočnih prstanov.

Potrebno je poudariti, da je bil proračun samo za prvo sezono menda dvakrat večji od celotne filmske trilogije Gospodarja prstanov. 

Beli lotus, 2. sezona (HBO Max, ocena: 7,8)

Razkošno okolje serije Beli lotos je morda videti kot sanjska lokacija za pobeg, a v rokah pisca in režiserja Mika Whitea se prelevi v čisto nočno moro. 

Potem ko je prva sezona satirične komedije in drame navdušila gledalce in je bila postavljena na Havaje, je druga sezona postavljena na sončno Sicilijo.

Že od samega začetka zgodbe vemo, da je bilo najdeno skrivnostno truplo (ali trupla) v idiličnem letovišču, serija pa nato počasi in previdno razkrije, kdo in zakaj so umrli. 

Medtem ko se je prva sezona osredotočala na zapletenost okoli družbenega statusa, se druga poglobi v spolnost in odnose, preučuje monogamijo, poroko, moč, izkoriščanje in drugo.

The Dropout (Hulu, ocena: 7,5)

Gre za resnično zgodbo o ustanoviteljici tehnološkega podjetja Theranos Elizabeth Holmes, ki je zagrešila eno največjih finančnih goljufij v zdravstveni industriji, tako da je z lažnimi trditvami prevarala svoje vlagatelje in jih oškodovala za milijarde dolarjev.

Heartstopper (Netflix, ocena: 8,7)

Prva sezona Netflixove priredbe grafičnega romana Alice Oseman o dveh angleških srednješolcih, ki iščeta pot drug do drugega, je zgodba, ki je neverjetno sladka, ne da bi bila nadležna, in realistična, ne da bi bila travmatična.

Charlie, ki je razdražljiv ter premišljen, in Nick, veseli in srčni igralec ragbija, sta ob novem šolskem letu skupaj posedena v klop.

Hitro postaneta prijatelja in kmalu se Charlie močno zaljubi v Nicka, čeprav se mu zdi, da pri njem nima možnosti. Toda ljubezen deluje na presenetljive načine in Nicka Charlie zanima bolj, kot sta se oba zavedala.

Starejše novice