10. septembra obeležujemo svetovni dan preprečevanja samomorov, ki je priložnost za informiranje širše javnosti o tem, da je samomor oblika prezgodnje umrljivosti, ki se jo da preprečiti.

Svetovni dan samomorov sta Mednarodna zveza za preprečevanje samomora in Svetovna zdravstvena organizacija razglasila leta 2003, geslo letošnje obeležitve pa je »skupaj«. 

Svetovni dan preprečevanja samomora je vsako leto priložnost za ozaveščanje o problemu samomora, zmanjšanje z njim povezane stigme, predvsem pa za informiranje širše javnosti o tem, da je samomor oblika prezgodnje umrljivosti, ki se jo da preprečiti.

Pomen preventivne dejavnosti

Preprečevanje samomorov je naloga celotne družbe, ki se je moramo zavedati vse dni v letu. V Mestni občini Ljubljana se zavedajo pomena preventivnega delovanja ter pomembnosti obstoja in razvoja programov, ki osebam v stiski nudijo pomoč v njihovem lokalnem okolju. Na Mestni občini Ljubljana že vrsto let sofinancirajo izvajanje programov nevladnih organizacij, s pomočjo katerih je mogoče zgodnje odkrivanje težav in stisk ter z ustreznimi (pravočasnimi) ukrepi preprečevanje njihovega poglabljanja. Potrebno je poudariti, da so v Ljubljani in tudi drugje po državi, poleg javnega zdravstvenega sistema, predvsem nevladne organizacije tiste, ki predstavljajo najmočnejši steber pri nudenju neposredne podpore in pomoči osebam, ki tovrstno pomoč potrebujejo, pomembno vlogo pa imajo tudi pri razvoju podpornih programov.

Kje najdem pomoč

Kontaktni podatki organizacij s programi, ki jih sofinancira Mestna občina Ljubljana:

Slovensko združenje za preprečevanje samomora, Center za psihološko svetovanje Posvet izvaja program Svetovanje posameznikom, parom in družinam v stiski
Mestni trg 8, 1000 Ljubljana
T: 01/ 251 2950, 031 704 707
E: [email protected]

Društvo ALTRA - Odbor za novosti v duševnem zdravju
Zaloška 40, 1000 Ljubljana
T: 01/ 544 4760
E: [email protected]

Ozara Slovenija - Nacionalno združenje za kakovost življenja
Cigaletova 5, 1000 Ljubljana
T: 01/ 620 0423
E: [email protected]

Šent – Slovensko združenje za duševno zdravje
Belokranjska 2, 1000 Ljubljana
T: 01/ 230 7830
E: [email protected]

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice