Foto: Branka Keser
Pia Seidl
Pet, 6.5.2022 17:56
Danes so v Ljubljani in drugod po Sloveniji že dvanajsto leto zapored potekali urbani sprehodi Jane's Walk, ki nosijo ime po urbani aktivistki in publicistki Jane Jacobs.

Aktivistka in publicistka Jane Jacobs je v nasprotju s številnimi raziskovalci urbanega življenja razkrila bogato in raznovrstno življenje na ulici, v parkih in mestnih kotičkih. 

Kaj želijo predstaviti z urbanimi sprehodi?

Ravno z urbanimi sprehodi, ki jih v Sloveniji podpira Inštitut za politike prostora, skušajo predstaviti, kako pomembno je kakovostno načrtovano življenjsko okolje in spodbujajo aktivno vključevanje prebivalcev v urejanje bivalnega okolja. 

Katera mesta sodelujejo?

Letos so v Sloveniji sprehodi napovedani v enajstih mestih, in sicer: Celju, Litiji, Ljubljani, Mariboru, Novem mestu, Semiču, Sežani, Slovenj Gradcu, Tolminu, Velenju in Višnji Gori.

V Ljubljani danes kar trije urbani sprehodi

V Ljubljani so danes kar trije urbani sprehodi, in sicer na območjih: Ljubljana-Kolodvor, Ljubljana-Dunajska cesta in Ljubljana-območje UKC.

Še eden bo v ponedeljek, 9. maja, ob 17. uri. Zbirno mesto je pred Univerzitetnim kliničnim centrom Ljubljana. Sprehod organizira društvo Prostorož, vodila ga bo Naja Kikelj.

Kaj vse izveste na urbanih sprehodih?

Sprehodi so organizirani kot skupinsko spoznavanje lokalnega okolja in skupnosti, način javnega razpravljanja o stanju v prostoru in ozaveščanje o pomenu 'hodljivosti' mest.

So enostavno in prijetno orodje za zaznavanje težav v mestu in izmenjavo idej o tem, kako bi jih odpravili ali drugače izboljšali kakovost življenja.

Sprehode organizirajo in vodijo prostovoljci, ki skozi pogovor z udeleženci izpostavljajo urejenost prostora z vidika hoje. Udeležba je brezplačna. 

Dobra 'hodljivost' mest  kot orodje za zmanjševanje prometnih izpustov

Dobra 'hodljivost' mest, kot imenujemo prijaznost mestnega okolja za pešačenje, je ključno orodje za zmanjševanje prometnih izpustov, saj pomembno prispeva k opuščanju kratkih poti z avtomobili in zmanjševanju odvisnosti od njih.

To vizijo sveta, da ljudje izberejo hojo kot način potovanja, in da ohranjajo zdravje pomaga širiti tudi Mednarodna listina za hojo, ki jo je doslej podpisalo devet slovenskih občin in več drugih organizacij, aprila letos pa tudi Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije. 

Starejše novice