Slika je simbolična (foto: Pixabay).
Ljubljanainfo
Pon, 31.7.2023 12:22
Mejna vrednost 0,062 miligrama na kubični meter za pohištvo in lesne izdelke, ki se uporablja za celoten kompleksni izdelek in za notranjost cestnih vozil, ter mejna vrednost 0,080 miligrama na kubični meter za vse druge izdelke.

Sprejeta je bila prepoved za formaldehid in sproščevalce formaldehida – v Uradnem listu Evropske unije je bila objavljena 17. julija, v veljavo pa bo stopila 20. dan po objavi.

Je v celoti zavezujoča in se neposredno uporabljala v vseh državah članicah Evropske unije, je sporočila slovenska vlada.

»Omejitev je posebej relevantna za proizvajalce lesnih plošč, kjer se uporabljajo smole na osnovi formaldehida. Te smole se uporabljajo tudi pri proizvodnji drugih lesnih izdelkov, kot so pohištvo in talne obloge, ter za tapete, pene, dele cestnih vozil in zrakoplovov, tekstilne in usnjene izdelke.«

Uredba določa dve prehodni obdobji: za izdelke je to 6. avgust 2026, za cestna vozila pa 6. avgust 2027.
 

»Po teh dveh datumih je potrebno zagotoviti skladnost v izdelkih ter v cestnih vozilih z določili te Uredbe.«

Vmesni produkt

Formaldehid je pri sobni temperaturi in atmosferskem tlaku zelo reaktiven plin. Gre za rakotvorno, mutageno, akutno strupeno in jedko snov.

98 odstotkov formaldehida, proizvedenega ali uvoženega v Evropsko unijo, se uporablja kot vmesni produkt pri proizvodnji smol na osnovi formaldehida, termoplastike in drugih kemikalij, ki se nadalje uporabljajo za veliko različnih namenov. Smole na osnovi formaldehida se uporabljajo pri proizvodnji najrazličnejših izdelkov, zato se lahko iz teh izdelkov sprošča formaldehid.

Ljudi ogroža predvsem v zraku v zaprtih prostorih in v notranjosti cestnih vozil.

»Emisije formaldehida iz izdelkov naj bi se sčasoma zmanjšale, saj se sprosti ostanek formaldehida. Zato rabljeni izdelki ne bi smeli biti vključeni v področje uporabe omejitve.«

Starejše novice