Park Tivoli. Slika je simbolična. Foto: Bobo
STA
Tor, 13.6.2023 14:39
Inšpektorica za naravo in vode je sredi maja Mestni občini Ljubljana izdala odločbo, s katero je ustavila posek dreves v Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib.

Inšpektorica za naravo in vode je sredi maja Mestni občini Ljubljana izdala odločbo, s katero je ustavila posek dreves v Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. Občina bi morala pred posekom pridobiti mnenje zavoda za varstvo narave, poroča današnji Dnevnik. Občina se je na odločbo pritožila, je danes povedal župan Zoran Janković.

Sečnja je po naročilu občine stekla decembra lani, sredi januarja pa so dela začasno ustavili zaradi razmočenega terena. Odstranitev dreves na pet hektarjev velikem območju med vodohramom Rožnik in Podrožniško potjo je z odločbo dovolil Zavod za gozdove Slovenije, a je inšpektorica po poročanju časnika poudarila, da bi občina morala pridobiti še naravovarstvene pogoje in mnenje Zavoda Republike Slovenije za varstvo narave.

Po podatkih inšpektorice je podjetje Tisa, ki izvaja sečnjo, podrlo 200 odkazanih dreves od 389. Inšpekcijska odločba po navedbah Dnevnika ne dovoljuje nadaljevanja poseka, dokler občina ne pridobi omenjenih pogojev in mnenja zavoda.

Na današnji redni novinarski konferenci je ljubljanski župan Janković dejal, da so se na odločbo pritožili konec maja, zdaj pa čakajo odgovor. »Potem bomo upoštevali, kar bodo rekli. Do takrat je pač sečnja ustavljena, je povedal.« O pritožbi bo odločalo ministrstvo za naravne vire in prostor.

Na občini mnenja Zavoda za varstvo narave niso pridobili, ker so menili, da to ni potrebno. Da je mnenje zavoda treba pridobiti, je sicer določeno v občinskem odloku, ki ureja krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib.

Inšpektorica je v odločbi opozorila tudi, da še vedno ni pripravljen načrt upravljanja s krajinskim parkom, s katerim upravlja podjetje Voka Snaga. Janković je dejal, da bodo ukrepali tako, da bodo v podjetju načrt pripravili.

Sečnja je sicer na noge dvignila civilno družbo in posameznike, ki so nasprotovali obsegu sečnje v krajinskem parku. Predstavniki gibanja Mladi za podnebno pravičnost, Protestivala, Inštituta za politike prostora in strokovnjak meteorologije so na novinarski konferenci v začetku januarja izrazili nestrinjanje s posekom ter občino pozvali k ustavitvi del.

Janković je takrat kritike zavračal s pojasnilom, da je zavod za gozdove odredil, kaj je treba posekati, in da je treba zaupati stroki. Oglasili so se tudi v zavodu za gozdove, kjer so dodatno utemeljevali svojo odločitev za posek toliko dreves, sredi marca pa so na to temo organizirali še javni posvet.

Starejše novice