Foto: Bobo
Profile picture for user zalastritof Z. Š.
Ustvarjeno dne
Sre, 29.9.2021 11:15
V UKC Ljubljana so v ponedeljek sprejeli mlajšo žensko, pri kateri naj bi do zapletov prišlo po cepljenju z vektorskim cepivom proti koronavirusu.

V ponedeljek zjutraj so v urgentni ambulanti nevrološke klinike UKC Ljubljana sprejeli 20-letno žensko.

Ženska je bila pred tem cepljena z vektorskim cepivom Janssen, ki se aplicira z enkratnim odmerkom, zato je bil primer kot možen stranski učinek prijavljen na Nacionalni inštitut za javno zdravje, so včeraj sporočili iz UKC Ljubljana.

Vodja službe za urgentno nevrologijo v UKC Ljubljana Igor Rigler je danes v izjavi za medije sporočil, da je ženska umrla.

»Smrt smo potrdili v jutranjih urah, čeprav je zelo slabo kazalo že včeraj. Zbolela je za zelo težkim stanjem, moteno je imela koagulacijo v telesu, imela je strdke in nizke trombocite, tako da je bila podvržena krvavitvam in strdkom. Kombinacija obeh teh procesov je povzročila možganske krvavitve in strdke v možganih,« je pojasnil Rigler.

O tem, ali je smrt povezana s cepljenjem, bo odločala komisija

Izpostavil je, da direktne povezave, da gre za smrt, povezano s cepljenjem, trenutno ne morejo potrditi: 

»Prijavo glede morebitnih stranskih učinkov cepljenja smo poslali na Nacionalni inštitut za javno zdravje, včeraj smo poslali pismo s prijavnim zapisnikom. Ni na nas, da odločamo o tem, ali je šlo za povezavo s cepljenjem. O tem bo odločala komisija, ki jo bo sklicalo Ministrstvo za zdravje

Gre sicer za drugi primer zapletov, domnevno povezanih s cepljenjem, pri nas.

20-letnica umrla v zgodnjih jutranjih urah

»Naredili smo vse, kar smo lahko. Poskušali smo vse, kar moderna medicina v takšnih situacijah omogoča,« je zatrdil Rigler.

20-letnica je na nevrološko kliniko prišla z glavobolom, motnjo vida, slabo se je počutila, tudi bruhala. Ta kombinacija simptomov je po Riglerjevih besedah vedno zelo nevaren znak, ne glede na to, kaj se dogaja. 

Mlajši, cepljeni z vektorskimi cepivi, naj bodo posebej pozorni na te simptome

Rigler je poudaril, da naj bodo po cepljenju z vektorskimi cepivi predvsem mladi pozorni na naslednje simptome: glavobol, slabost in bruhanje. Simptomi se običajno pokažejo v obdobju od treh do 28 dneh po cepljenju.

Dodal je, da imamo ljudje različne pragove bolečine, ki jih prepoznamo kot urgentno stanje, ob katerem je treba poiskati pomoč. 

»V Sloveniji je potekalo največje množično cepljenje v zgodovini države, veliko se govori o stranskih učinkih. Ampak na nevrološki kliniki kakršnegakoli prirasta teh bolnikov nismo zaznali,« je sklenil Rigler.

Beovićeva za umik cepiva Janssen

V povezavi z dogodkom vodja strokovne skupine za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Bojana Beović meni, da je pametno, da se cepivo Janssen ta hip umakne in se situacija analizira, je včeraj zvečer pojasnila za POP TV.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice