Nika Vajnhandl
Tor, 11.1.2022 08:48
Družba za avtoceste Republike Slovenije opozarja, da nikar ne čakajte z nakupom e-vinjete do zadnjega dne.

V Družbi za avtoceste Republike Slovenije po prvem mesecu prodaje elektronskih vinjet opažajo, da so uporabniki sistem dobro sprejeli in da prodaja poteka brez večjih težav.

Ob tem pa poudarjajo, da letne vinjete za leto 2021 veljajo do konca januarja 2022, hkrati pa uporabnikom svetujejo, naj z nakupom ne odlašajo do zadnjega dne. 

Pozivajo tudi, da ob nakupu temeljito preverite podatke o registrski številki, cestninskem razredu in začetku veljavnosti e-vinjete.

Ne čakajte na zadnji dan

Vse vrste vinjet je mogoče kupiti največ 30 dni pred začetkom dneva veljavnosti, ki ga uporabnik izbere ob nakupu. 

To pomeni, da je že zdaj mogoče kupiti letno e-vinjeto, ki začne veljati 1. februarja 2022. 

Družba za avtoceste Republike Slovenije uporabnikom svetuje, naj e-vinjeto - z začetkom veljavnosti 1. februarja 2022 - kupijo čim prej, saj izkušnje prvega meseca prodaje kažejo, da so ob nakupih pogoste napake pri navedbi podatkov o registrski številki.

Tovrstne napake je do začetka veljavnosti e-vinjete še možno popraviti, kasneje pa ne več. 

Prav tako lahko uporabniki pred začetkom veljavnosti e-vinjete odstopijo od nakupa, pri čemer so upravičeni do vračila celotne kupnine. Po začetku veljavnosti e-vinjete odstop od nakupa ni več mogoč. 

S predčasnim nakupom preko spleta ali na prodajnih mestih se bodo uporabniki tudi izognili čakalnim vrstam na prodajnih mestih.

Pazljivo, ko izpolnjujete podatke

Ob spletnem nakupu e-vinjete naj bodo uporabniki posebej pozorni pri vnosu registrske številke vozila, cestninskega razreda in začetka veljavnosti e-vinjete. 

Na prodajnem mestu pa naj te podatke, ki so jih narekovali prodajalcu, preverijo, preden podpišejo potrdilo o pravilnosti podatkov, saj s tem podpisom odgovornost za pravilnost podatkov prevzamejo nase. 

Samo če se e-vinjeta nanaša na pravilno registrsko številko in cestninski razred ter je ob vstopu na avtocesto veljavna, se šteje, da je cestnina plačana.

Potrebujete večje število vinjet?

Sicer pa je e-vinjeto možno kupiti tudi na podlagi izdelave ponudbe v spletni trgovini in nakazila kupnine na transakcijski račun družbe Družbe za avtoceste Republike Slovenije.

V tem primeru je treba e-vinjeto naročiti vsaj štiri delovne dni pred začetkom prvega dneva veljavnosti

Ta rešitev je primerna predvsem za pravne osebe, ki potrebujejo večje število vinjet za svoj vozni park. 

Ključno je, da ponudbo za e-vinjete izdelate in plačate pravočasno ter da pri plačilu navedete pravilen sklic in znesek – v nasprotnem primeru se vinjete ne bodo kreirale samodejno oziroma se sploh ne bodo kreirale.

Če uporabniki prek spletne trgovine e-vinjete kupujejo za podjetja, jim Družba za avtoceste Republike Slovenije svetuje, da nakup opravijo kot registrirani - in ne anonimni -  uporabniki, saj bodo samo na ta način lahko prejeli račun v skladu z zakonom o davku na dodano vrednost.

Pomoč pri nakupu

Uporabnikom, ki niso vešči spletnih nakupov, z veseljem pomagajo tudi v klicnem centru za cestninjenje na telefonski številki 01 51 88 350 oziroma elektronskem naslovu [email protected], 24 ur na dan in vse dni v letu. 

Odgovore na najpogostejša vprašanja glede uvedbe elektronske vinjete pa smo zbrali tudi na spletni strani e-vinjete.

Koliko Slovencev že ima e-vinjeto?

Od 1. decembra 2021, odkar je letna vinjeta - in polletna za motorna kolesa - na voljo samo še v elektronski različici in ne več v obliki nalepke, pa do konca leta 2021 je bilo prodanih 73.819 vinjet, pri tem so zabeležili največ domačih kupcev. 

Med tujci jih je bilo največ z avstrijsko registrsko tablico, sledijo kupci s hrvaškimi, nemškimi in italijanskimi registrskimi označbami. Sicer so bili nakupi vinjet opravljeni za vozila z registrskimi označbami iz 42 različnih držav. 

Tedenske in mesečne vinjete se do 31. januarja 2022 še naprej uporabljajo v obliki nalepke, 1. februarja 2022 pa bodo tudi te le v elektronski različici.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice