Rebeka Sivka
Tor, 5.10.2021 15:03
V središču Ljubljane se je ob 15. uri začel vnovičen protest proti ukrepom za omejevanje širjenja koronavirusa. Območje varuje policija.

Trg republike so danes, ob 15. uri, ponovno zavzeli protestniki, ki nasprotujejo predvsem uvedbi pogoja PCT. 

Poročali smo, da so bile že v jutranjih urah po središču Ljubljane postavljene varnostne ograje, območja pa varuje tudi policija.

Gibanje je omejeno

Vlada je zaradi neprijavljenega protestnega shoda in slovenskega gostovanja vrha Evropske unije in Zahodnega Balkana, aktivirala deveti člen zakona o nalogah in pooblastilih policije. 

Ta določa, da lahko vlada na predlog notranjega ministra naloži policiji, da z odredbo omeji ali prepove gibanje na določenih območjih in prepove nastanitev v določenem kraju ali zapustitev določenega kraja.

Ta omejitev oziroma prepoved danes in jutri velja v Ljubljani, na Bledu in v okolici Brda pri Kranju.

Dogajanje spremljamo v živo ...

20.50 - Protest se zaključuje. Na prizorišču še je nekaj protestnikov in nekaj policije, a v glavnem vsi odhajajo.

20.35 - Po neuradnih informacijah naj bi bilo pridržanih sedem oseb. V bližini Kongresnega trga se je zgrudila oseba, na kraj je prišel rešilni avtomobil.

20.20 - Vztraja še policija, protestnikov je bolj malo. Eden od nadrejenih policistov je svojim podrejenim dal navodilo, da gredo v podhod pri Kongresnem trgu in tam »vse, kar se premika, primejo.« V podhod so se odpravili policisti s psi.

20.05 - Protestniki so razkropljeni po centru Ljubljane. Nekateri plešejo polko sredi Prešernovega trga. Na Slovenski cesti in Kongresnem trgu policisti še vedno brizgajo solzivec. Zaznati je več policistov kot protestnikov. V akciji je ponovno tudi vodni top.

19.36 - Policisti s solzivcem škropijo Kongresni trg. Po trgu so se zapeljali tudi z vodnim topom. Protestira manjša množica ljudi. Zorana Stevanovića ni opaziti med protestniki že od njegovega govora na Trgu Republike.

19.23 - Nekaj ljudi še protestira. Zaklenili so vrata Mlinarja in Špara na Čopovi ulici, saj se je v trgovini zatekalo preveč ljudi, ki so bežali pred solzivcem. Pred veleblagovnico Nama stoji policija v vodoravni vrsti.

19.15 - Protestniki so nazaj na Slovenski cesti, tam pa na njih policija s še več solzivca.

19.10 - Na nekaterih objektih po Ljubljani je nastala gmotna škoda. Protestniki se še niso razkropili.

18.38 - Protesti so se sprevrgli v izgrede. Celovško cesto in protestnike na njej je zajel solzivec. Eden izmed protestnikov je v policijskega konja vrgel prometni znak.

18.29 - Protestnikom po Bleiweisovi cesti sledi vodni top.

18.25 - Protestniki so zavzeli Tivoli.

18.04 - S Tržaške ceste so skrenili proti Rožni dolini. Vzklikajo »Svoboda!«

17.53 - Premaknili so se na Tržaško cesto.

17.36 - Protestniki so se začeli premikati s trga. Hodijo po Aškerčevi ulici, vzklikajo »Maske dol!«, vrgli so pa tudi petardo.

17.20 - Protestniki se ponovno zbirajo na Trgu republike.

17.11 - Protestniki so se razkropili. Videti je, kot da so šli domov ... 

17.08 - Nad protestniki v centru Ljubljane leta policijski helikopter.

17.03 - Policija po megafonu obvešča protestnike, da je shod razpuščen in jih prosi, naj se razidejo. Protestniki policiji vzklikajo »Lopovi!«

16.58 - Policija nad protestnike spušča solzivec. S topom škropijo po Šubičevi ulici.

16.56 - Policija je poslala poziv novinarjem za objavo v medijih, da je shod razpuščen zaradi zagotovitve varnosti vsem. Pozivajo protestnike, naj mirno zapustijo območje centra Ljubljane in upoštevajo navodila in ukaze policistov.

16.55 - Protestniki so na Slovenski cesti opazili vodni top, ki je začel špricati po njih.

16.54 - Protestniki so obkolili policijski kombi in ga začeli tresti. Raperja Zlatkota so priprli policisti.

16.41 - Protestniki ves čas protesta govorijo, da policija zadržuje 30 avtobusov, polnih protestnikov, v prometnih zaporah. Policija je twittnila, da informacija, da policija zadržuje 30 avtobusov z osebami, ki se želijo udeležiti protesta, ne drži.

16.38 - Protestniki se premikajo proti Čopovi ulici in ob tem v megafon vzklikajo »Shizofrenik Janez, odstopi danes Janez, odstopi danes Janez.«

16.35 - Mikrofon so predali raperju Zlatku, ki je protestnike pozval na sprehod po Ljubljani - do Čopove ulice in naprej.

16.25 - Govor Zorana Stevanovića. V svojem govoru, je protestnikom med drugim dejal »Ulice so naše, preplavimo jih!«

16.20 - Protestniki podpisujejo transparent »Podpora dijakom iz Zagorja.«

15.57 - Organizatorji protesta so sporočili, da se protest še ni začel, saj naj bi 30 avtobusov, polnih protestnikov, bilo zadržanih v prometnih zaporah.

15.40 - Na protestu lahko slišimo krike »Ajde, kdo bo ponovil prisego policistov.«

15.30 - Protestniki se še vedno zbirajo, policistov je ogromno. 

15.10 - Protestniki nosijo table z napisi »Moje telo, moja odločitev.«

14.40 - Na Trg republike začenjajo prihajati protestniki, ki so odeti v slovensko zastavo.

14.30 - Središče Ljubljane preletava helikopter, posamezniki zbirajo podpise za odstop vlade.

Starejše novice