Foto: Bobo (Slika je simbolična).
STA
Pon, 27.3.2023 07:09
Za skupno mizo ponovno sedli predstavniki vlade in vseh reprezentativnih sindikatov javnega sektorja.

Po dobrem mesecu od zadnjega srečanja bodo za skupno mizo ponovno sedli predstavniki vlade in vseh reprezentativnih sindikatov javnega sektorja.

Sindikalna stran bodo glede na napovedi od vlade zahtevala dodatna pojasnila o izhodiščih za pogajanja o prenovi plačnega sistema, ki med drugim predvidevajo zamik uveljavitve nove plačne lestvice.

Pogajanja o odpravi plačnih nesorazmerij?

Izhodiščni plačni razredi delovnih mest in nazivov iz spodnje tretjine plačne lestvice bi se na novo lestvico praviloma prevedli leto kasneje, kot je bilo predvidoma sprva, in sicer z januarjem 2025, v celoti pa bila nova lestvica implementirana v letu 2027 s prevedbo plačnih razredov funkcionarjev.

Vzporedno s pogajanji o plačni reformi, del katere bo tudi oblikovanje plačnih stebrov, pa bodo, kot je pojasnila ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, potekala pogajanja tudi o odpravi plačnih nesorazmerij znotraj trenutne plačne lestvice.

A bodo sorazmerja odpravili pod pogojem, da bodo hkrati dogovorili tudi vse elemente plačne reforme, je poudarila ministrica. Vlada je namreč sprejela načelo, da "dokler ni izpogajano vse, ni izpogajano nič".

 

Pojasnitev razlogov za nadaljevanje stavke v visokem šolstvu

Visokošolski sindikat Slovenije pa je presenetljivo kljub uskladitvi besedila stavkovnega sporazuma sredi marca za danes sklical novinarsko konferenco, na kateri bodo pojasnili razloge za nadaljevanje stavke v visokem šolstvu in predstavili zahteve, med katerimi je tudi odstop ministra za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igorja Papiča.

V sindikatih, ki so v tednu pred pogajanji izrazili tudi več pomislekov zaradi spremenjenih pogajalskih izhodišč, ob tem dvomijo, da se jim bo o vsem uspelo dogovoriti do 30. junija.

Ministrica na drugi strani ocenjuje, da je časovnica resda natrpana, a ni nemogoča.

Starejše novice