Ljubljanainfo
Ned, 19.5.2024 18:40
Vsakdo bi moral vsaj enkrat na teden ponovno zagnati svoj pametni telefon.

Vsakdo bi moral vsaj enkrat na teden ponovno zagnati svoj pametni telefon oziroma ga programsko ponastaviti, svetuje ameriška Nacionalna varnostna agencija.

Programsko ponastavljanje se izvede z izklopom in ponovnim vklopom naprave. S tem se zaprejo vse odprte aplikacije in počisti pomnilnik naprave, piše Fenix.

To ne bo vplivalo na dolgoročne podatke na trdem disku. Programsko ponastavljanje lahko pomaga pri reševanju nekaterih težav s pametnim telefonom.

Varnost mobilnih telefonov

Leta 2020 je največja varnostna služba v ZDA, Nacionalna varnostna agencija, objavila vodič za varnost mobilnih telefonov.

Poleg nekaj drugih običajnih nasvetov priporočajo tudi redno ponovno zagon pametnih telefonov. Gre za tedenski cikel.

Kot piše v članku tiskovne agencije Associated Press, ta ukrep ne more trajno preprečiti delovanja kriminalnih akterjev.

Vendar pa jim lahko oteži dostop do podatkov z mobilnih telefonov. »Zelo pomembno je postaviti dodatno oviro hekerjem,« pravi Neal Ziring iz agencije.

Dejstvo, da bi morali ponovno zagnati pametni telefon, je deloma povezano s spremembo znotraj hekerske skupnosti.

Inovativne metode kibernetskih kriminalcev

Na eni strani kibernetski kriminalci vse bolj uporabljajo tako imenovane 'zero-click exploite'. Namesto da bi svoje žrtve navedli k kliku na zlonamerno povezavo, uporabljajo metode, ki ne zahtevajo aktivnega sodelovanja ciljne osebe.

Varnostni ukrepi proizvajalcev se izboljšujejo, zato je zlonamerni programski opremi vse težje, da se trajno vgradi globoko v sistem. Namesto tega hekerji raje odlagajo svoje ilegalne pakete podatkov v predpomnilnike, kjer jih je težje odkriti in slediti.

Številni nasveti

Vendar pa ta novi oblika hekanja ne more preživeti ponovnega zagona mobilnega telefona. To pomeni, da bi hekerji morali ponovno poskusiti okužiti napravo.

Ker mnogi ljudje redko ali nikoli ne ponovno zaženejo svojih pametnih telefonov, hekerji še vedno pogosto dosegajo trajni uspeh s tem pristopom.

Še posebej v časih, ko so kibernetski napadi vse pogostejši zaradi globalne politične situacije, bi morali uporabniki mobilnih telefonov poslušati te nasvete. To morda niso popolne rešitve, vendar je zagotovo bolje, kot da se sploh ne skrbimo za to.

Druge priporočila NSA vključujejo deaktiviranje funkcij sledenja lokacije, uporabo samo uradnih dodatkov in aplikacij iz preverjenih virov, redne posodobitve programske opreme, izklop Bluetootha, ko se ne uporablja, in izogibanje javnim Wi-Fi omrežjem.

Če menite, da je ponovni zagon pametnega telefona preveč preprost za zagotovitev varnosti pred sledenjem, lahko uporabite še enostavnejšo rešitev. Če ne želite, da vam prisluškujejo ali sledijo, preprosto pustite svoj mobilni telefon doma.

Starejše novice