FOTO: Jure Banfi
Ustvarjeno dne
Ned, 18.9.2022 08:17
Čeprav je Mura hitro povedla z dvema goloma prednosti, so se zmaji pobrali in izid preobrnili v svojo korist. Olimpija je Prekmurje po treh porazih v Fazaneriji zapuščala z zmago.

Po dveh golih Mirlinda Dakuja je že zadišalo po novem porazu Olimpije, a se v ljubljanski zasedbi niso predali. Zmaji so ponovili scenarij, ki smo ga videli že na tekmi z Domžalami.

Ljubljančani so se pred dvema tednoma, ko so Domžalčani v Stožicah že vodili z dvema zadetkoma prednosti, s preobratom veselili pomembne zmage, vajo pa so ponovili tudi v Murski Soboti.

Svit Sešlar je Olimpijo že v prvem polčasu vrnil v igro, v nadaljevanju srečanja pa sta za zmago zmajem priigrala še Mustafa Nukić in Timi Max Elšnik. Zmage se je razveselil tudi Albert Riera:

»Po porazu vedno pravimo, da se najbolj pomembno izogniti dvema zaporednima. Potrebno se je hitro odzvati in uspelo nam je. Nismo pričakovali, da bomo gol prejeli že iz prvega strela. Mura praktično še ni stopila na našo polovico, pa je zadela iz prve akcije. 

Nekaj minut kasneje so zadeli še drugič, v prvem polčasu so streljali trikrat in dvakrat zadeli. To je nogomet, dogaja se tudi to. Najbolj pomembno je, da smo še naprej verjeli v naš načrt in kako želimo igrati. Vrnili smo se, imeli smo dovolj priložnosti, da bi zmagali še z višjo razliko.«
 

Tudi med zaostankom ni dvomil

Španec na klopi Olimpije je po ljubljanskem preobratu dejal, da je tudi po drugem zadetku Mure verjel v načrt Ljubljančanov. Med polčasom ni posegel po spremembah, nagrada za vztrajnost pa je prišla ob koncu tekme:

»Ni bilo panike. Če bi bili prisotni dvomi, bi ob polčasu posegli po večjih spremembah, pa nismo storili niti ene. Med odmorom sem v očeh igralcev videl, da ni potrebno spremeniti ničesar. Vedo, kako se morajo premikati. 

V prvem polčasu ni šlo, za nameček pa ni lahko, ko iz dveh priložnosti prejmeš dva gola. Potrebovali so čas, da so se odzvali, v drugi polčas pa smo vstopili enako kot na začetku tekme. Povedal sem jim, kako in kje lahko kaznujejo Muro, to so tudi storili. 

Vesel sem, da so verjeli v načrt, ki smo ga pripravili pred tekmo. Verjel sem v to, vendar je to nogomet, nasprotnik lahko zabije iz dveh strelov. Načrt je bil odličen, načrt je pomemben, sem pa tudi igralcem po tekmi dejal, da je na koncu vse odvisno od njih. 

Gledamo odličen nogomet, začenja se pri osrednjih branilcih, ki skušajo igrati z žogo. To je način, kot želimo igrati. Zagotovo bomo izgubljali tekme, če bomo prejemali zadetke, ni pa v nogometu samo enega načina, ki zagotavlja zmage. 

Kot vidite, igro prilagajamo tudi nasprotnikom, včasih igramo s tremi, štirimi ali petimi igralci v obrambi. Ko smo na igrišču, ne razmišljamo samo o sebi, temveč tudi o nasprotniku. To je pomembno, saj žoga ni zgolj v naši posesti, zato moramo razmišljati tudi, ko nismo pri žogi.«

Bolj kot posest pomembne točke

»Samo 70 odstotkov? Mislim sem, da je bilo še več. Bolj pomembno pa je, da zmagujemo in izboljšujemo ekipo. Posest ni tako pomembna, veste pa, kako razmišljam, verjamem, da bomo tako dobili več tekem, zato bomo nadaljevali s tem načinom,« se je Riera z nasmehom na obrazu dotaknil podatka o posesti žoge.

Ljubljanski nogometaši so žogo predvsem v drugem polčasu skorajda dobesedno skrili pred Sobočani, ki za nameček pri protinapadih niso bili tako potrpežljivi kot v prvem polčasu, ko so zadeli dvakrat.

Prekmurci so bili za potrpežljivo igro v prvem polčasu nagrajeni z vodstvom 2:0, Daku pa je obakrat zadel po hitro izvedenih akcijah. Kaj je na to porekel Riera?

»To je preprosto, če želite igrati na nasprotnikovi polovici in jih pritiskati v kazenski prostor, boste puščali veliko prostora na svoji strani igrišča. 

Nočemo tega? Dobro, se bomo postavili pred naš gol in ne bomo prejemali golov iz protinapadov, vendar ne uživam v takšni igri, ravno tako tudi igralci ne, zato bomo nadaljevali tako, kot igramo sedaj.«

Ne želijo se ustavljati

Zmaji so z zmago v Fazaneriji podaljšali uspešen uvod v sezono, saj so dobili kar devet od desetih ligaških tekem, tako kot proti Domžalam pa so se tudi proti Muri pobrali po zaostanku. 

»To je mentaliteta nogometašev, njihov karakter. Nogomet ni zgolj tehnika, taktika in posest, ni zgolj ena žoga, prazen prostor ali prosti igralec. Nogomet je tudi karakter, disciplina, intenzivnost z žogo in brez nje. 

Ekipa mi kaže, da je lačna. Tako lepo je zmagovati in biti na vrhu lestvice, igralce ženem naprej, jim pravim, naj pogledajo na lestvico in si povedo, da želijo ostati tam na vrhu in nadaljevati z zmagami. Ne želimo se ustavljati,« še pravi nekdanji nogometaš Liverpoola.

Olimpija ima pred današnjim nadaljevanjem prvenstva debelo prednost pred zasledovalci, trenutno drugi Koprčani so si doslej nabrali devet točk zaostanka.

Zmaji bodo v 11. krogu Prve lige Telemach gostili zadnjeuvrščene Sežance.

Starejše novice