FOTO: Jure Banfi
Ustvarjeno dne
Pon, 20.2.2023 12:23
Albert Riera po porazu v Ljudskem vrtu ni uspel skriti slabe volje, saj se je nekajkrat dotaknil sodniških odločitev, dejal pa je tudi, da Maribor ni bil boljši od Olimpije. Timi Max Elšnik je poudaril, da je potrebno čimprej dvigniti glave.

Tretji večni derbi letošnjega državnega prvenstva se ni razpletel po željah Olimpije. V polnem Ljudskem vrtu so se veselili vijoličasti.

Aktualni državni prvaki so večji del naloge opravili že v prvem polčasu, ko sta Matevža Vodiška ugnala Žan Vipotnik in Marko Božić. Drugi polčas je bil po izključitvah na obeh straneh precej bolj raztrgan.

Če so jeseni na derbijih prevladovali Ljubljančani, je bila tokratna slika drugačna, Mariborčani so bili boljši nasprotnik, čeprav ljubljanski strateg Albert Riera ni delil istega mnenja.

Riera mnenja, da je šlo pri preverjanju prepovedanega položaja za napako

Čeprav je Albert Riera novinarsko konferenco pričel z besedami, da ne želi govoriti o sodnikih, je v uvodnem monologu kar nekaj minut razpredal o odločitvah Davida Šmajca. O sodnikih se je kasneje oglasil tudi na družabnih omrežjih.

Ob tem je poskrbel tudi za precej začudenja med zbrano sedmo silo, ko je dejal, da so Mariborčani dva zadetka dosegli iz treh strelov, ocenil pa je, da gostitelji niso bili nič kaj boljši od njegovega moštva.

»Prepričan sem, da bomo veliko govorili o sodnikih. Po mojem mnenju je bilo veliko odločitev proti nam, vendar delo sodnikov ni lahko. Lahko se pogovarjamo o številnih situacijah, sam sem se z njim samo o eni, ko bi moral dosoditi enajstmetrovko, pa je dosodil prepovedan položaj. Videl sem, da so linije pri preverjanju prepovedanega položaja zarisane narobe. To bi želel preveriti.

Tudi če je prišlo do napak, je delo sodnikov težko, zato ne želim, da preveč govorimo o sodniku. Govorimo o nogometu. To je bil derbi, ki si ga lahko nogometaš samo želi, vzdušje je bilo odlično. 

Ne morem reči, da smo bili boljši kot Maribor, ne morem pa niti reči, da je bil Maribor boljši kot Olimpija. Tekma je bila odlična in z veliko mero intenzitete, odločajo pa podrobnosti in tako je bilo tudi tokrat, ni bilo velikih razlik med ekipama. Maribor je iz treh priložnosti zadel dvakrat. Vedeli smo, da je Maribor dobra in učinkovita ekipa.

In res želim govoriti o nogometu, ne o sodnikih. Ker pa že pred tekmo berem članke o tem, komu bolj ustreza sodnik. To ne pomaga, priznal bi, če bi storil napako v našo korist. Dvomim pa, da sodnik pride na igrišče z namenom, da bi pomagal eni ekipi. To ni mogoče,« je uvodoma dejal Španec.

FOTO: Jure Banfi

Nukića pustil na klopi

Riera je presenetil že pred tekmo, saj je Mustafo Nukića pustil na klopi in ga v igro ni pustil niti v nadaljevanju tekme. Razloge za to, da je v napad postavil Ruija Pedra in Svita Sešlarja, je našel v tem, ker je želel več gibanja in prevlade na sredini igrišča.

Mariborčani so imeli predvsem v prvem polčasu prevlado na igrišču, predvsem Ivan Brnić in Gregor Sikošek sta imela na levi strani izjemno veliko prostora. Tako se je tudi Brnić pošalil, da so v tekmečevi zasedbi očitno ocenili, da ni dober.

»Nogomet ni samo taktika, bil sem prepričan, da je to pravi način, da premagamo Maribor. Eno je teorija, drugo je praksa. Ko trikrat streljajo in dvakrat zadanejo, potem ne potrebuješ taktike. Imeli smo nadzor nad tekmo, bili smo na žogi, nismo pa bili učinkoviti.

Med tekmo smo precej menjali položaje, v prvi vrsti zaradi rezultata, potem tudi zaradi izključitve Krefla. Na začetku tekme sem bil prepričan, da smo sprejeli prave odločitve. 

Sprejmem svoj del odgovornosti, morda bomo naslednjič igrali s petimi branilci in bolje igrali v obrambi. Morda bomo dodali še kakšnega napadalca in bolje napadali, kdo ve. Ampak po tekmi nimam občutka, da smo izgubili zaradi taktike in postavitve igralcev,« je poudaril Riera.

Elšnik poudaril, da je potrebno dvigniti glave

»Mariboru čestitam za zmago. Derbi je bil trd, že pred tekmo je bilo čutiti napetost, kar se je poznalo tudi na igrišču. Veliko je bilo raztrgane igre, prekinitev, svoje so naredili tudi kartoni in VAR prekinitve. 

Mislim, da to ni bil ravno dan za uživanje v igri, so pa to derbiji, ko je potrebno na silo in mišice izvleči rezultat. Maribor je izkoristil nekaj svojih priložnosti, mi jih nismo. Morda je bila ključna enajstmetrovka, ki bi nas z igralcem več vrnila v igro. To je nogomet, porazi so njegov sestavni del. 

Dvigniti moramo glave, v pomlad smo vstopili s 13 točkami prednosti, zdaj imamo 12, zato nismo ogromno izgubili. Osredotočeni moramo biti nase, že v sredo pa nas čaka naslednja tekma, zato ne bomo predolgo razmišljali o porazu,« je po koncu srečanja dejal Timi Max Elšnik.

Vezist Olimpije se je po bolezni, zaradi katere je izpustil mestni obračun z Bravom, vrnil v enajsterico zmajev, a tudi on v Ljudskem vrtu ni bil pretirano nevaren za gol Maribora.

FOTO: Jure Banfi

Tudi Elšnik o sodnikih

»Delo sodnika je, da ima nadzor nad tekmo. Če postavi kriterij, se ga mora držati, ne pa, da ga med tekmo menja iz dvoboja v dvoboj. Če pride do kompenzacij, pride do nervoze, potem se izgubijo tudi igralce, ker ne vemo, do katere meje lahko gremo.

Mislim pa, da obe ekipi nista bili deležni najboljšega sojenja. So pa tudi sodniki ljudje, tudi oni delajo napake. Na stadionu se je zbralo največ ljudi v letošnji sezoni, to verjetno vplivalo tudi na njih. Vendar ni zamer, tudi če je prišlo do kritičnih napak, na srečo imamo VAR.

Trener sicer pravi, da ni bilo prepovedanega položaja, ne vem pa, katero podajo so gledali. Verjamem, da ni bilo napake in se v teh črtah res ne bi mogli zmotiti. Je pa sodnik že pred ogledom posnetka vedel, da ni enajstmetrovke, ker gre za prepovedani položaj, vendar je moral iti na ogled.

Smo pa tedaj izgubili kakšno minuto, morda v takšnih trenutkih ne rabi iti do monitorja, če že vedo, da gre za prepovedani položaj in ne bo enajstmetrovke,« se je dela Davida Šmajca dotaknil kapetan zmajev.

Štajerec v zeleno-belem dresu je bil povprašan tudi o izključitvi Josipa Iličića. Dejal je, da je verjetno bolj izpostavljen udarcem po nogah in dvobojih, zaradi svojega odziva pa ni nič kaj bolj problematičen kot drugi nogometaši.

Je pa Elšnik dodal, da je včasih bolje biti tiho, saj ima lahko to hujše posledice, tudi prva rumena kartona Iličiću in Aljažu Kreflu je označil za pretirana, saj je šlo za normalno komunikacijo med nogometašema.

Ljubljančani se bodo skušali po tretjem ligaškem porazu pobrati v sredo, ko bodo v Stožicah gostili Gorico.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice