Foto: Bobo
STA
Ned, 24.7.2022 13:45
Si želite popestriti počitniške dni? Tukaj je nekaj zanimivih predlogov, kako lahko na zabaven način preživite počitnice.

Kdor dopusta ne želi samo preležati na plaži, ima za bolj pestre počitniške dni na voljo številne možnosti. Lahko gre denimo na voden ogled mesta, obišče lokalni muzej ali galerijo, se poda do bližnje turistične kmetije, v vinsko klet ali na odkrivanje območja s kolesom.

Nenazadnje gre lahko na tečaj lokalnega jezika ali na kuharski tečaj.

Alternativni načini preživljanja počitnic

Po mnenju turističnih delavcev se je smiselno pozanimati o morebitnih turističnih ali kulturnih prireditvah na območju, kjer preživljamo dopust.

Tako izvemo za različne sejme, tržnice ali druge dogodke, ki lahko trajajo tudi teden, mesec ali dlje. S terminom našega letovanja morda sovpada kakšen lokalen običaj, ki bi si ga lahko ogledali.

Spoznavanje lokalnih sezonskih del 

Prav tako je ena od možnosti za popestritev dopusta spoznavanje lokalnih sezonskih del, tako denimo obiranja grozdja v vinorodnih krajih in obiranja oliv.

Nekatere agencije jih že dlje časa vključujejo v svojo turistično ponudbo, pri tem pa so dodale tudi malico, značilno med opravljanjem posameznega dela na določenem območju.

Kaj početi na dalmatinskih otokih?

Turistične agencije imajo v krajih, kamor vodijo turiste, sicer pogosto svoje predstavnike. Ti potem gostom podrobneje svetujejo, kam lahko gredo, je za STA povedal direktor odnosov z javnostmi pri agenciji Relax Turizem Jože Režonja.

Na dalmatinskih otokih so po njegovih besedah denimo priljubljeni nastopi folklornih skupin, turisti si radi ogledajo hiše, kjer so živele znane osebnosti, ali se odločijo za izlet z ladjo na sosednji otok.

Izlet z ladjico

Izlet z ladjico ali s čolnom, morda s steklenim dnom, si lahko organiziramo sami, je predlagala Lea Šuligoj iz Turističnega združenja Portorož.

Plovilo lahko po njenih besedah upravljamo sami ali ga najamemo skupaj s skiperjem. Če še nimamo izpita za čoln, lahko del dopusta nenazadnje izkoristimo za tečaj za voditelja čolna.

Naučite se priprave lokalnih jedi

Ljubitelji kuhanja imajo medtem ponekod možnost, da svoje znanje nadgradijo z udeležbo na kuharskem tečaju in se naučijo priprave lokalnih jedi.

Če pa bi radi lokalno hrano samo okušali, se lahko podajo na kulinarični sprehod ali izlet na turistično kmetijo. Če je ta težje dostopna, lahko izlet postane prava kulinarična treking avantura.

Kombiniranje kulinarike z drugimi dejavnostmi, denimo s kolesarjenjem ali velnesom, je postalo zelo priljubljeno, je dejala predstavnica za stike z javnostmi v Slovenski turistični organizaciji Livija Kovač Kostantinovič.

Znanje jezika domačinov dela čudeže

Nekatere založbe, ki izdajajo turistične vodiče, poudarjajo, da vsaj nekaj fraz v jeziku domačinov dela čudeže in odpre številna vrata. Glede na to izdajajo slovarje za vsakdanjo rabo.

Ponekod so tečaji jezika domačinov del turistične ponudbe in še ena od možnosti, kako obogatiti dopust. Če tečaji niso na voljo, pa lahko sami poiščemo inštruktorja.

Turisti na območju Portoroža ali Pirana medtem po besedah Šuligojeve ne izražajo želje, da bi se radi učili slovenščine.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice