Vir: Twitter profil @wantedinrome
Ljubljanainfo
Pon, 12.12.2022 10:00
Letošnje božično drevo je povzročilo precej razburjenja.

Drevo na trgu Piazza Venezia v Rimu je tarča kritik, ker ga obkrožata velika in po mnenju nekaterih neestetska panela s sončnimi celicami, ki naj bi napajale lučke, poročajo italijanski mediji. Državni sekretar na ministrstvu za kulturo Vittorio Sgarbi je napovedal odstranitev panelov.

Državni sekretar vztraja, da je za namestitev sončnih celic v mestnem središču nujno dovoljenje pristojnih za varstvo kulturne dediščine. »Ne razumem, zakaj za štiri okraske potrebujemo sončne celice,« je bil kritičen strokovnjak za umetnost.

Rimski župan Roberto Gualtieri je v odzivu dejal, da je mestna uprava zaradi energetske krize dovolila začasno postavitev panelov. Dodal je, da so želeli biti za zgled v času visokih cen elektrike.

Spori glede božičnega drevesa so sicer v Rimu že del tradicije. Pred petimi leti so bile tako mestne oblasti tarča ostrih kritik zaradi božičnega drevesa s skoraj golimi vejami, ki se ga je v javnosti prijel vzdevek spelacchio (pleško), številne pa je spominjal na ščetko za stranišče.

Starejše novice