Fotografija je simbolična. (Foto: Bobo)
Profile picture for user zalastritof Z. Š.
Ustvarjeno dne
Čet, 23.6.2022 14:48
Policisti so prijeli osumljenca, ki se je v začetku aprila s 57-letnikom zapletel v spor, ki se je končal z umorom.

V začetku aprila letos je občanka koprske policiste obvestila, da je v vasi Kobjeglava našla mrtvega 57-letnega domačina. 

Policisti so v stanovanjski hiši našli mrtvega moškega. Na kraju dogodka je smrt potrdila zdravnica. 

V okviru sodne obdukcije so ugotovili, da je pokojni umrl zaradi več vbodnih ran in ureznin, povzročenih z ostrim predmetom. 

Na kraju dogodka so policisti našli različne vrste prepovedanih drog: kokain, heroin, konopljo in konopljine proizvode. Izvedli so obsežno kriminalistično preiskavo, v Kobjeglavi in sosednjih vaseh, izvedli so več iskalnih akcij. 

Pokojni se je ukvarjal s preprodajo prepovedanih drog

Ugotovili so, da se je 57-letnik aktivno ukvarjal s preprodajo prepovedanih drog, predvsem državljanom Italije. Med odjemalci prepovedanih drog je bil tudi 59-letni Italijan. Zaradi preteklih nakupov in drugih poslov s prepovedanimi drogami je pokojnemu 57-letniku dolgoval večji denarni znesek. 

Med preiskavo so ugotovili, da je 59-letni Italijan izkoristil zaupanje pokojnika, ki ga je spustil v notranjost hiše. V notranjosti je očitno prišlo do spora, ki se je končal z umorom

Po dejanju je osumljenec v kuhinji zanetil požar, ki se sicer ni razširil, nato pa zapustil prostore stanovanjske hiše in se vrnil domov v Italijo. 

V preiskavi so sodelovali z italijanskimi pristojnimi organi. Osumljenca so prijeli 20. junija, ko se je zadrževal na območju Slovenije. Še isti dan so ga privedli na zaslišanje k preiskovalni sodnici v Kopru, ki je za moškega odredila pripor. 

Za kaznivo dejanje umora iz koristoljublja je predpisana zaporna kazen za najmanj 15 let

Intenzivno preiskujejo tudi druge umore

Koprski policisti so izpostavili, da so nepreiskani umori ena od prednostnih nalog kriminalistične policije. V zadnjih desetih letih je takšnih ostalo le za dober odstotek od vseh izvršenih dejanj.

Kriminalisti še vedno intenzivno preiskujejo umor v Novi Gorici, ki se je zgodil januarja.  

Število umorov in ubojev v Sloveniji že dalj časa upada. V 90. letih so kriminalisti letno obravnavali okoli sto primerov, po letu 2000 pa je to padlo na od 60 do 80 primerov letno, po letu 2007 pa na okoli 40 primerov letno. 

Nekoliko je izstopalo leto 2020, ko so kriminalisti obravnavali tri množične umore, kar ni značilno za Slovenijo. V krogu družine je storjenih od 30 do 35 odstotkov vseh umorov, ki so izvršeni vsako leto, so še sporočili s Policijske uprave Koper.

Starejše novice