Vir: Facebook profil Tukaj smo
zalastritof
Čet, 7.7.2022 11:00
Rasistični incident v središču Ljubljane se je za temnopoltega moškega končal z operacijo čeljusti. Kaj se je zgodilo?

Na Facebook profilu, imenovanem Tukaj smo, pri katerem gre za »majhno skupnost ljudi, ki se v Sloveniji srečuje s številnimi problemi in rasizmom«, so objavili videoposnetek nestrpnega in nasilnega vedenja v središču Ljubljane. 

»Prejšnjo sredo zvečer sva s prijateljem sedela v Miklošičevem parku in se pogovarjala. Do naju je pristopil nek moški in rekel: 'Hej nigra, a imata vžigalnik?'« je začetek zgodbe na Facebooku opisal Walid iz Sudana.

Nadalje je zapisal, da je moškega vprašal, zakaj ju naziva s to besedo, kar je po njegovih besedah moškega razjezilo, pričel je kričati in ju žaliti. 

Kaj vse je izrekel, si oglejte v videoposnetku. 

Ni ostalo zgolj pri verbalnem nasilju

Walid je nadalje zapisal, da je do njiju pristopila skupina ljudi, ki se je opravičila za vedenje moškega, izpostavili so, »da naj ne mislita, da so v Ljubljani vsi takšni«. 

»Ko so odšli, pa se nama je moški ponovno približal. Tokrat je imel v roki steklenico vina in kar naenkrat je z njo silovito zamahnil po mojem obrazu. Padel sem na tla in za nekaj trenutkov omedlel, on pa je pobegnil, brez da bi sploh preveril, kaj se je zgodilo z mano.«

Čez nekaj minut je prišla policija, a Walid moškega ni želel prijaviti, želel je samo domov, je zapisal. Ko pa se je vrnil v azilni dom, je bolečina postajala vse močnejša, zato se je odpravil na urgenco.

V čeljusti ima zdaj ploščice in vijake

»Čez noč so me zadržali tam in me takoj zjutraj operirali. Zdaj imam v čeljusti ploščice ter šest vijakov in osem tednov ne smem jesti nič drugega kot redko juho,« je izpostavil. 

»Svojo državo sem zapustil, ker sem potreboval varnost. Mislil sem, da je Slovenija varna in da tukaj ljudje ne sodijo drugih po barvi njihove kože. Toda motil sem se,« je še zapisal.

Starejše novice