Sara Težak in Radmila Pavlovič Blatnik (foto: osebni arhiv Sare Težak).
Ljubljanainfo
Sob, 8.10.2022 07:58
O življenju in minljivosti skozi otroško zgodbico mucke Kare.

Zgodba z namenom je projekt Ptujčanke Sare Težak. Kara muca z največjim srčkom je knjiga 31-letne avtorice, ki zase pravi, da uživa predvsem v miru, ki ga največkrat najde tudi v naravi.

Je ljubiteljica živali, posebno mesto pa imajo njeni hišni ljubljenčki - kot mucka Kara. 

Knjiga o Kari

Svojo prvo knjigo je ustvarila pri petih letih, ko je poskrbela za besedilo, tudi ilustracije, pa trde platnice in okrasitev s čipko babičinih zaves.

Ta je izšla v le enem izvodu, šaljivo doda Sara. 

»Pišem občasno in spontano, ko to začutim. Včasih prozo, včasih poezijo, vse pa je vedno ostalo samo v obliki mojih lastnih zapisov. Izjema je knjiga o Kari, ki je sicer prav tako nastala spontano, a sem želela, da najde pot tudi do drugih,« razlaga. 

Tako se je začel razvijati projekt Zgodbe z namenom ... 

Zgodba o mucki Kari je nastala nenačrtovano in ko je bila napisana, je Sara iskala primerno krovno ime, ki bi zajelo bistvo tega, kar počne. 

»Takrat sem spala z listom papirja in svinčnikom ob postelji in zapisovala ideje, ki sem jih dobila tik pred trdnim spancem, v torbici pa se je zraven ključev in denarnice kot obvezna oprema znašel majhen blok. Idej je bilo veliko, a nobena ni bila tista prava,« razlaga za Ptujinfo

Zgodba z namenom je nastala po daljšem procesu razmišljanja. Pisateljica si želi, da bi se pod tem imenom knjigi o Kari pridružil še kakšen projekt. 

Kara je bila zvesta in ljubeča družinska članica

Zgodba o mucki Kari pa je resnična. Skotila se je pri pisateljici in tako že od osnovnošolskih dni ostala del vsakdana.

Tako je bilo vse do lani, ko je umrla tri mesece pred 21. rojstnim dnem, kar je za mačko častitljiva starost. 

»Kara je bila moje zatočišče vsakič, ko sem čutila, da me nihče drug ne razume in med nama je bila res zelo močna vez. Ko je umrla, mi je bilo zelo težko in tako sem začela zase zapisovati tiste najlepše spomine - skozi pisanje sem pravzaprav predelovala izgubo,« nam zaupa Sara. 

Počasi se je porodila ideja, da napiše zgodbo za otroke. Zgodbo, ki bo otrokom prenesla pomembna sporočila o življenju in ljubezni.

Za male in velike - o življenju in minljivosti 

Zgodba je nastala z namenom, da otroci lažje razumejo življenje in smrt, ki je del življenja. 

»Upam, da bo otrokom pomagala sprejeli smrt ljubljenčka ali bližnjega, ko se bodo z njo soočili,« pravi pisateljica. 

Namen knjige pa je tudi, da bodo starši s svojimi otroki lažje spregovorili o temah, ki so povezane s smrtjo. Pa da spomin na mucko Karo živi za zmeraj. 

Knjiga je primerna predvsem za otroke med petim in osmim letom starosti, a jo prav radi listajo tudi mlajši, pa odrasli, ki se jih zgodba po izgubi lahko še posebej dotakne. Zgodba se tako bere večplastno, starejši, kot je bralec, drugače jo razume. 

Na pisateljico pa se je obrnilo tudi mnogo mačjeljubcev, ki so podelili svoje zgodbe kosmatincev. »Pristni odzivi na knjigo mi ogromno pomenijo,« doda. 

Zakaj je pomembno razumeti smrt? 

Z minljivostjo se sreča vsak, pa se znamo o tem pogovarjati? Opazila je, da ji je težko razmišljati in govoriti o smrti, zato se je dolgo temi izogibala.

In kaj se zgodi s strahom, ko se ga skušamo izogniti? Raste. Tema je tako z vsakim izogibom dobila le še večjo težko. 

»Mislim, da je to problem naše družbe. O smrti težko govorimo, čeprav je ena redkih stvari v življenju, ki se nam bo zagotovo zgodila, saj je naraven del našega življenja. Mislim, da je pomembno, da jo začnemo sprejemati in se o njej pogovarjamo tudi z otroki.

Vsekakor ne mislim, da zdaj nesrečni sedimo na kavču in razmišljamo, da bomo umrli, ampak se zavedamo vrednosti življenja in še bolj uživamo v njem,« pove.

A tema smrti, minevanja in žalovanja je večplastna, občutljiva. Ob pisanju knjige jo je začela raziskovati, saj je želela pridobiti strokovno znanje. Tako je pobliže spoznala Slovensko društvo Hospic, ki se ne ukvarja le z umirajočimi, temveč nudijo tudi aktivnosti, s katerimi nudijo pomoč žalujočim, izvajajo izobraževanja. 

Takrat se je povezala z Radmilo Pavlovič Blatnik, koordinatorko programa žalovanja otrok in mladostnikov in se udeležila štiriurne delavnice, kjer je spoznala, kako ob izgubi stati otroku ob strani. Strokovnjakinja je knjigo pregledala in podala komentarje, nasvete. 

Prav vsaki knjigi pa je priložen tudi list z vprašanji, ki so ga pripravili strokovnjaki iz Hospica. Vprašanja so namenjena staršem, da so jim v pomoč pri pogovoru z otroki na temo minevanja, žalovanja in smrti. 

Vsak izvod knjige pa z dobrodelno noto

Projekt pa ima tudi dobrodelno noto. Evro od vsake knjige gre Mačji hiši, društvu, ki pomaga brezdomnim mucam. Kara lahko tako pomaga muckam, ki še niso našle ljubečega doma. 

A projekt je cel čas obarvan z majhnimi dobrodelnimi dejanji, kot na primer to, da je knjige podarila tudi Slovenskemu društvu Hospic, z vrednostjo ene prodane knjige podprla tabor za žalujoče otroke Levjesrčni, ena je odpotovala tudi k otroku v rejniški družini ...

Knjigo soustvarile štiri mlade Slovenke

Sara Težak doda, da je posebno ponosna, da so knjigo soustvarile štiri mlade Slovenke.

Knjigo je ilustrirala in grafično sooblikovala umetnica in arhitektka Hana Nekrep, za izpopolnjen izgled knjige in ostalih materialov je poskrbela grafična oblikovalka Tara Novak, lektorirala in uredila pa jo je jezikoslovka Manca Ropert

»Pomembno mi je bilo, da vsi vpleteni v projekt začutijo zgodbo in imajo podobne vrednote, prav tako pa sem želela, da ustvarjanje knjige ponudi priložnost tistim, ki delajo s srcem, a šele pridobivajo izkušnje,« pove. 

Soustvarjati knjigo so pomagali mnogi, še izpostavi, pri tem ne sme izpustiti še znane pisateljice Petre Škarja in Samozaložnike slovenskih knjig. 

Knjigo lahko naročite na tej obarvani povezavi.

V ptujski center interesnih dejavnosti na pogovor s pisateljico

To sobotno popoldne pa bo namenjeno predstavitvi projekta Zgodbe z namenom. 8. oktobra se tako odpravite v prostore Centra interesnih dejavnosti Ptuj na brezplačno predstavitev projekta. 

Na dogodku si boste lahko ogledali tudi razstavo originalnih ilustracij Kare, ki jih je s čopičem ustvarila Hana Nekrep. 

Na dogodku bo še Miha Zimšek, strokovni sodelavec v območnem odboru društva Hospic v Mariboru, ki bo predstavil društvo in delil, kako lahko z otroki spregovorimo o smrti, minevanju, izgubi in zakaj je to pomembno.

Dogodek se začenja ob 17.00. 

Starejše novice