Foto: Bobo
Nika Vajnhandl
Tor, 3.8.2021 06:51
Prebivalci Murgel so podpisali peticijo in se osebno obrnili na župana: Namreč, ne želijo parkirnih avtomatov, ki kot gobe rastejo po celi Ljubljani.

Kot smo že poročali, se v Ljubljani obeta 70 novih parkirnih avtomatov. Postavljanje teh je v polnem teku že od julija.

Parkomati so namenjeni za zaračunavanje parkirnine na javnih parkirnih mestih. S to pridobitvijo želijo na Mestni občini Ljubljana vzpostaviti plačevanje parkirnine na javnih parkirnih mestih in sočasno možnost pridobitve parkirnih dovolilnic za stanovalce, kakor je to urejeno že marsikje po Ljubljani.

Nezadovoljstvo Ljubljančanov

Mnogi prebivalci Ljubljane pa izkazujejo nezadovoljstvo nad parkirnimi avtomati in v ta namen podpisujejo in oddajajo tudi peticije.

Tako so na Mestni občini Ljubljana kmalu po pričetku del na terenu prejeli nekatere pripombe občanov v Murglah, da parkomatov ne potrebujejo, saj je prostora za parkiranje njihovih vozil dovolj. 

Do sedaj, so na Mestni občini Ljubljana prejeli peticije od stanovalcev ulic Pod gabri, Pod kostanji in Menardove ulice. Vse ulice ležijo na območju Murgel, kjer gre za bočna parkirna mesta ob vozišču. 

Stanovalci navedenih ulic so se pisno obrnili tudi neposredno na župana, ki jim je ustregel

Mestna občina Ljubljana meni, da bodo parkirne avtomate želeli nazaj

»Nad temi opombami smo začudeni – v preteklosti smo namreč prejeli številne pobude in zahteve, da so parkirne razmere v Murglah neurejene in da naj ukrepamo,« za Ljubljanainfo razlagajo iz Mestne občine Ljubljana. 

»Prepričani smo, da bodo stanovalci teh ulic prosili za postavitev parkomatov tekom drugega leta. Ne razumemo negodovanja, saj stane letna dovolilnica za prvi avto 60 evrov,« še povedo.

Nova prometna ureditev na navedenih ulicah, naj bi namreč izboljšala prometne razmere občanov. 

»Izkušnje iz drugih območij Ljubljane kažejo, da sta uveljavitev režima zaračunavanja parkirnine in sočasna ureditev dovolilnic za parkiranje za stanovalce najustreznejša ter uspešna rešitev. V večini primerov doslej so občani ob napovedi namere zaračunavanja parkirnine in režima dovolilnic sprva izrazili nezadovoljstvo. Po vzpostavitvi plačljivega parkirnega režima pa prejemamo številne pobude za razširitev plačljivih območij, saj se stanovalci zavedajo, da čez dan parkirna mesta ponekod večinoma zasedajo avtomobili, katerih vozniki se na lokacijo pripeljejo od drugod. Ko se stanovalci vrnejo domov, zaradi tega nimajo kje parkirati svojih vozil po predpisih,« za Ljubljanainfo pojasnijo na Mestni občini Ljubljana.

Namreč, plačljivo parkiranje praviloma odvrača »vozače« od dolgotrajne uporabe parkirnih prostorov in tako so parkirna mesta lahko na voljo stanovalcem. 

»Prav tako s tem, skladno s Celostno prometno strategijo Mestne občine Ljubljana, spodbujamo uporabo trajnostno naravnanih prevoznih sredstev in prispevamo k višji kakovosti življenja v Ljubljani,« še dodajo.

Kdaj bodo avtomati začeli delovati?

Na Mestni občini Ljubljana še dokončne odločitve o aktivaciji posameznih parkomatov niso sprejeli. 

»Dela izvajamo skladno s terminskim načrtom, tako da bo delovanje parkomatov omogočeno s prvim septembrom, stanovalci pa lahko pridobijo dovolilnice od 15. avgusta,« razlagajo iz občine.

Starejše novice