Ljubljanainfo
Pon, 9.5.2022 15:34
Ob prazniku Ljubljane je na ljubljanskem gradu potekala slavnostna seja, kjer je Zoran Janković podelil najvišja priznanja mesta – naziva častna meščanka in častni meščan Ljubljane ter plakete mesta Ljubljana.

Naziva častna meščanka in častni meščan Ljubljane sta danes na Ljubljanskem gradu prejela Renata Salecl in Jurij Souček, podaljene so bile tudi številne plakete in nagrade mesta Ljubljane. V poklon sta prejela vsak svoj portret, umetniško delo akademskega slikarja Rudija Španzla

Mestna občina Ljubljana je naziv častna meščanka za leto 2022 podelila filozofinji, sociologinji, pravni teoretičarki in intelektualki z mednarodnim ugledom, profesorici in doktorici Renati Salecl. Obrazložitev izbire se je glasila:

Pozorna opazovalka in razlagalka družbe, kritična do vseh vrst nasilja, nestrpnosti in avtoritarnosti. V svoji več kot 30-letni poklicni poti odpira teme, ki so ves čas potisnjene v ozadje, ter preizprašuje koncepte, ki veljajo za družbeno normalne. K razmisleku in diskurzu vabi raznovrstne strokovnjake iz raznovrstnih področij in tako usmerja in narekuje razvoj najrazličnejših vej sociologije, filozofije, sociologije, psihoanalize, prava in kriminologije.

S svojim znanstvenim prispevkom in interdisciplinarnim pristopom bogati tako družboslovne kot humanistične vede. 

Salecl pozdravila Janševe vlade

Njen bogati opus obsega več kot 500 enot, med njimi več kot 200 izvirnih strokovnih člankov in 10 monografij. Zahvaljujoč jasnim in odločnim stališčem, v katerih aktualne tematike tesno prepleta z zahtevnimi teoretskimi uvidi, znanstveno svetnico na inštitutu za kriminologijo pri pravni fakulteti v Ljubljani, redno profesorico na univerzi Birkbeck v Londonu, članico SAZU in nosilko naziva Slovenka leta v svoje predavateljske vrste pogosto vabijo številne ugledne mednarodne institucije.

»Res sem bila presenečena nad to nominacijo, ker velikokrat teoretiki, ki se ukvarjamo s takšnimi zagatnimi vprašanji, kam gre družba, kaj se dogaja s posameznikom … nekako nismo tako zelo vidni v splošni javnosti,« je dejala Salecl in povedala, da so njeni prijatelji iz tujine rekli, če to pomeni, da je s tem dobila ključ mesta. V Ameriki in Angliji to čast namreč imenujejo, da ti je bila dana možnost posedovati ključ. 

Pozdravila je odhod vlade Janeza Janše, ki je zanjo predstavljala prehod k avtoritarizmu, in dodala, da je prepričana, da nov predsednik vlade ne bo uporabljal Twitterja:

»Twitter je namreč sprožil izjemen porast nasilja, netolerantnosti in še posebej nek dvom v to, kaj sploh je resnica in kaj so dejstva.«

Souček povedal nekaj besed 'v imenu Ivana Cankarja'

Naziv častni meščan je prejela legenda slovenskega gledališkega odra ter radijskih in televizijskih valov, Jurij Souček. Opisali so ga z besedami:

Nosilni steber slovenskega sodobnega gledališča, igralec, režiser in pripovedovale se je že kot študent odmaknil od ustaljenih tradicionalnih kolektivnih praks ter svojo značilno, premišljeno in samostojno igro slovenskemu teatru vdihnil svež sodoben pečat.

40 let je bil stalni član ljubljanske drame, ustvaril je več kot 150 igralskih vlog ter obveljal za izrazito karizmatičnega igralca. Uveljavil se je tudi v filmih, številnih radijskih in televizijskih igrah ter vdihnil življenje več kot tisočim pisanim junakom. Za neprecenljiv prispevek k svoji umetniški zvrsti je prejel vsa najvišja priznanja, med drugim tudi Boršnikov prstan in Ježkovo nagrado za življenjsko delo.

»Najprej bi se rad spomnil, da ima 10. maja Ivan Cankar rojstni dan. Zato bi v njegovem imenu rad povedal par besed in to, kar si je mislil o državi in o narodu,« je med drugim povedal Souček in citiral več Cankarjevih odlomkov.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice