Foto: Jaka Arbutina
Ljubljanainfo
Ned, 28.4.2024 13:13
Na oder Kulturnega inkubatorja so stopile kraljice preobleke, združene pod imenom House of Vulva. Z glamuroznim nastopom so pokazale, zakaj je 'drag' več kot samo preoblačenje in tako gledalcem ponudile vpogled v navdihujoč svet kraljic preobleke.

Včeraj so se obiskovalci Kulturnega inkubatorja v Mariboru potopili v svet glamurja, barv in izražanja, saj so na oder stopile kraljice preobleke (angl. Drag queens) iz zasedbe Haus of Vulva.

Karmen Daš, Vera Vulva, Patricia Vulva in Dia Vulva so s svojim nastopom, ki so ga poimenovale 'Terme Vulva', ponovno dokazale, da je drag več kot le preoblačenje. Je umetnost, ki izziva in navdihuje.

Tokrat so se ponovno odzvale povabilu Mladinskega kulturnega centra Maribor in pripravile spektakel, kot ga Mariboru še nismo videli. Obljubile so »drag, kot ga Mariboru še nismo pokazale,« in brez dvoma so svojo obljubo izpolnile v vsej svoji bleščeči in drzni podobi.

Haus of Vulva drag kulturo pripeljale na Štajersko

Ustanovljene leta 2019, so Haus of Vulva hitro postale prepoznavne v slovenski drag sceni. S svojim prvim nastopom v Mariboru na pustno soboto leta 2020 so zabeležile začetek nove dobe drag kulture na Štajerskem.

Skupino sestavljajo štiri izjemne umetnice, ki vsaka na svoj način prispevajo k edinstvenosti in raznolikosti skupine. Navdih iščejo v mednarodnih drag ikonah, a hkrati ustvarjajo prostor za slovensko drag umetnost, ki je bila do nedavnega še neizkoriščena niša.

Za Haus of Vulva je vsak nastop skrbno načrtovan projekt. Ure in ure priprav, od ličenja do izbire kostumov, so posvečene ustvarjanju nepozabne avdio-vizualne izkušnje.

Foto: Jaka Arbutina

Ne le zabava, temveč spodbuda k sprejemanju različnosti

Njihova predanost detajlom in strast do umetnosti se odraža v vsakem koraku, ki ga naredijo na odru. Z združevanjem mode, umetnosti, pop kulture in politike, Haus of Vulva ne le zabavajo, ampak tudi izobražujejo in osveščajo.

Drag queen kultura je pomembna, saj predstavlja močno obliko samoizražanja in opolnomočenja. Skozi pretiravanje, humor in satiro Haus of Vulva naslavljajo družbene norme in stereotipe, s tem pa spodbujajo dialog o raznolikosti spola.

Njihovi nastopi so več kot le zabava. So politično dejanje, ki prispeva k večji vidnosti LGBTQIA+ skupnosti in spodbuja sprejemanje različnosti.

Starejše novice